Galiba bizim her işimiz böyle. İlla dananın altında buzağı arayacağız! Bir anda Erzurum'u karıştıran logo tartışması, gördüğünüz gibi estetik kaygı tartışmasını geçti, ticari kaygı suçlamalarına dönüştü. Pazartesi günü Vali Ahmet Altıparmak'ın da iştirak ettiği tanıtım toplantısında kamuoyuna duyurulan mavi-beyaz renklere hakim ay yıldızlı Erzurum tanıtım logosu, özellikle sosyal medyada gün boyu 'birincil sorun' haline getirildi. Ve görünen o ki, Val beyi de bir hayli rahatsız edeceğe benzeyen logo  tartışması, sürekli olacak ve tartışmanın hangi netice ile sonuçlanacağı merak edilip durulacak. Ben şahsen İzmir'de bir firmaya verildi, neden Erzurum'a verilmedi tartışmasından çok, 'güzel oldu, fena olmadı, hiç iyi olmadı' tartışmalarından yana olduğumu belirtmek isterim. Kaldı ki bu saatten sonra alanın razı, verenin razı olduğu bir ortamda bu tartışmaların kime ne yarar sağlayacağı noktasında da bayağı bir rahatsız olduğumu da söylemeliyim!
***
Belki de yıllardır karikatür sanatına olan ilgim ve konuda da taktir edersiniz ki az-buçuk bilgim ışığında şunu söyleyebilirim ki, ben o logoyu daha ilk başta gözüm çok tutmadı! Ne bileyim hiç içime sinmedi. Hep de o küçük 'e' harfinin baş tarafları rahatsız etti beni. Hele o küçük 'e' üzerindeki kimine göre buz, kimine göre de kar kütlesi, bana hiç estetik gelmedi. Gelmedi, zorla deil ya! Bunu Vali beye de sunum sornrasında arzettim. En azından ben bu konudaki rahatsızlığımı ilk anda ifade etmiş oldum. Vicdanen rahatım. Mavi-beyaz renk kullanımı süper ama illa Erzurum gibi tarihi özellikleri ile tanınmış bir şehrin 'e' harfine mahkum edilmesine bir defa gerek var mıydı? En çok da ona takıldım!
***
Sunumun yapıldığı o toplantıya ben de katılmıştım. Orada bazı şehirlerin logolarından örnekler de verilmişti. Mesela Newyork'un logosu! Ne Newyork'un N'si, ne de başka bir şeyi yok logolarında. Çok özgün bir şey var. Bana inanmıyorsanız, girin gogol'a Newyork logosu deyin çıksın, siz de görün! Hadi diyelim Erzurum'un 'e' si verildi. Erzurum'un bir çok özelliğine de vurgu yapan ifadeler de pekala o logoda yansıyabilirdi. Bu arada Büyükşehir Belediyemizin logosunu yapanı da, o logoya onay vereni de bir kutlayayım bir kere daha. İnsan bu logoyu görünce o logonun kıymetini çok daha iyi anlıyor demekki!
***
Hem arkadaşlarımız atladı galiba. Bence bir skandal aranacaksa orada aranmalı asıl! O toplantıda logoyu yapan frmanın yetkilisi konuşmasında 'Erzurum'u daha önce görmediklerini' açıkladı! Bence o toplantıya damga vuran açıklama buydu! Ama dedim ya. Herkes atladı onu! Hiç görmedikleri bir şehrin logosu için kaynaklara girdiklerini söyleyen yetkili, böylelikle bilgi sahibi olduklarını söylüyordu! İşin ilginci de bu firma slogan olarak 'Görmeden bilemezsin'i üretmiş. Oysa işin garibi o firma görmeden bilmiş! Belki derler ki Nazım da Kuvayi Milliye Şiirinde Erzurum'u da anlatmış ama hiç Erzurum'u görmemiş. Adam görmemiş ama okuduğumda anlıyoruz ki işte Erzurum'un kışı, soğuğu da ancak o kadar güzel anlatılır! Öyleyse demek ki Neymiş, Nazım olmak başka bir şeymiş!
***
Orhan Ardahanlı ve Murat Yiğit, logo konusunda Erzurum'da tanıdığım ve çalışmalarını taktirle karşıladığım iki uzman isim. Bu iki ismin de bu logoya eleştirilerini gördüm. İkisi de, gayet düzeyli, kırıcılıktan uzak bir üslupla logoda beğenmedikleri hususları sıralarken, 'daha güzeli olabilirdi' diyorlar! Herhalde bunu derken, 'Bize niye yaptırmadılar?' derdinde değiller! Değiller, biliyorum bunu! Her iki arkadaşın da eleştirilerini makul, kabul edilebilir ve doğru bulduğumu belirtir, bu logoya ne zamana kadar tahammül edeceğimizi düşünmeye başladığımı ifade etmek isterim.
 
NOT : Şoförler Odası Başkanı Hanifi Topçuoğlu vefat etti önceki gün. Bir süredir rahatsızlığı sebebiyle hastanede, tedavi altında tutuluyordu. Çok kısa zaman önce de yapılan seçimde aday olmuş, kendisi oy kullanmaya dahi gelememesine rağmen kazanmıştı. İlginçtir ikinci defadır Şoförler Odası Başkanı görevdeyken vefat ediyor. Daha önce de Mustafa Karakaya vefat etmişti. Hanifi başkanımın cenazesi kalabalık bir cemaat tarafından Lalapaşa'da kaldırıldı. Rabbim taksiratını affetsin. Sohbeti doyulmaz, hatırnaz, güzel bir ağabeyimizdi. Allah rahmet eylesin, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.
---
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
dursun a. 2014-01-28 19:05:39

eczacıbaşının logosuna bak çalıntı olduğunu anlarsın...