Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine (KKTC) bu mevsimde gitmek en iyisi. Erzurum’da kar, tipi, soğuk ve hava kirliliği konuşulduğu dönemler, Yavru vatanın en güzel zamanı. Ercan havalimanına indiğiniz anda Akdeniz’in ortasında kocaman bir adada olduğunuzu hissediyorsunuz.

Kurucuları arasında bulunduğum Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun (TGF) 55’inci Başkanlar Konseyi toplantısı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirildi. KKTC Dış Basın Biriliği’nin ev sahipliğinde yapılan toplantıya Türkiye’den 150 kadar basın mensubu katıldı.

Uçaktan indikten sonra havalimanı önünden minibüsle otele transferi beklerken aynı toplantıya katılacak olan Sabah Gazetesi yazarı Yavuz Donat ve eşi ile karşılaştık. Merhabanın ardından Yavuz Donat ile sohbete başladık. Bir süre rahmetli meslek büyüğümüz Durdemir Bilirdönmez ile ilgili konuştuk. Donat, sonra Ticaret Borsa Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu’nu ve meslektaşımız Muhammet İspirli’yi sordu. Yavuz Donat, Hınıslıoğlu ve İspirli’ye selam gönderdi, yakında Erzurum’a ‘kurban kavurması’ yemeğe geleceğini bildirdi.

Yeni bir güne başlarken, Kıbrıs’a çıkarma yapıldığı 20 Temmuz 1974 gününü, el kadar küçük pilli radyodan canlı olarak dinlediğimiz o heyecanlı saatler ve günleri anımsadım. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’i ve savaşın parolası olan ‘Ayşe tatile çıksın’ı unutmak mümkün mü?

BAYRAMDAN NOTLAR

Kaldığımız otel, Girne’ye 8 kilometre uzaklıkta olduğu için 15 Kasım sabahı otobüslerle Girne’ye gittik. Apartmanlara büyük boy Türk ve KKTC bayrakları ile kalpaklı Atatürk portresi asılmış. KKTC’nin Cumhuriyet Bayramı törenlerini izleyeceğiz. Hepimiz heyecanlıyız. Ellerimizde ana vatan ile yavru vatanın bayrakları. Kıbrıslılar da bizim gibi törenlere çifte bayraklı olarak katılmışlar. Ay- yıldızlı ve KKTC bayrağını birlikte dalgalandırıyoruz.

Bayramda, TSK bünyesinde kurulan Mehteran takımının gösterisi ve kahramanlık türküleri büyük ilgi görüyor. Mehmetçik ve gaziler resmi geçit sırasında ayakta alkışlanıyor. Bizler de onlara bakıyor ve 43 yıl önce adaya barış getiren kahramanları alkış yağmuruna tutuyoruz.

Son yıllarda izlediğimiz en canlı cumhuriyet bayramı törenlerinden sonra Girne sahiline gittik. Kilometrelerce uzunluktaki sahil yolunda iğne atsanız yere düşmez. Ev ve işyerlerinin balkon, teras ve çatılarda bile yer yok. Yapılan anonsun ardından Solo Türk’ün gösterisi başladı. Türk Hava Kuvvetleri gösteri takımının F-16 C Blok - 40 jet savaş uçağını kullanarak yaptığı tek kişilik hava akrobasisi izleyenleri adeta büyüledi. Yaklaşık yarım saat süren gösterinin ardından savaş pilotu, yine alkışlarla uğurlandı.

BEŞPARMAK DAĞLARINDAKİ KAHRAMANLAR

Sonra KKTC’yi gezmeye çıktık. Gezi sırasında Kıbrıslı emekli tarih öğretmeni bir mücahit bize rehberlik etti. Kıbrıs’ta Rumların yaptıkları toplu katliamları ve çıkarma sırasında yaşadıklarını anlattı. Beşparmak Dağlarındaki mağaralara yerleştirilen Rum askerleri, çıkarma sırasında çok şehit vermemize neden oluyor. Çıkarmayı yöneten komutan genç bir teğmene “Tankla Beşparmak dağlarına çıkacaksın ve adeta ateş fışkıran mağaraları, içindekilerle birlikte imha edeceksin” talimatı veriyor. Bizim kahraman Mehmetçiğimiz de karanlıkta tankla Beşparmak Dağına çıkıyor ve aldığı görevini yerine getirir. Rehberin söylediğine göre, o kahramanın kullandığı Türk tankı hala Beşparmak Dağlarının doruklarında duruyormuş.

21 YAŞINDA ŞEHİT DÜŞEN DADAŞ İLHAMİ

Rehberimiz, Mavi Köşk’ün ardından bizleri Girne’deki Karaoğlanoğlu Şehitliğine götürdü. Mehmetçikleri görünce kaçan Rumların terk ettikleri Rus malı taşıtlar, top ve tanklarının önünden geçerek çıkarma yapılan yerdeki şehitliğe girdik. Barış Harekatında Kıbrıs'a Girne’den çıkarma yapan alayın komutanı Albay İbrahim Karaoğlanoğlu’nun adı verilen şehitlikte 7 subay, 5 astsubay, 57 erbaş ve ere ait mezar bulunuyor. Şehitlerin memleketlerine bakarken 21 yaşında şehit düşen Erzurumlu Piyade Çavuş İlhami Topçu’nun mezarı ile karşı karşıya kalıyorum. Dadaş İlhami Topçu (1953- 1974) ile birlikte tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Deniz kenarındaki şehitlikten ayrılmadan önce toplu fotoğraf çektiriyoruz.

KIBRIS’TA NELER OLMUŞTU?

20 Temmuz 1974 sabahı günün ilk saatlerinde başlayan 14 Ağustos'ta sona eren savaşta, 415’i Kara, 65’i Deniz, 5’i Hava, 13’ü Jandarma olmak üzere TSK, 498 şehit verdi. Harekatın başarıyla sonuçlanması üzerine 13 Şubat 1975'te Kıbrıs’ın kuzeyinde Türk Federe Devleti kuruldu ve Devlet Başkanlığına Rauf Denktaş getirildi. 15 Kasım 1983'te ise Meclis'te alınan kararla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.