TYB’DEN PROF.DR. OKAY İÇİN TAZİYE MESAJI

Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi Prof.Dr.Orhan Okay’ın vefatı dolayısıyla bir taziye mesajı yayımladı.

admin
admin
14 Ocak 2017 Cumartesi 00:54
TYB’DEN PROF.DR. OKAY İÇİN TAZİYE MESAJI
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şube Başkanı M.Hanefi İspirli yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Mehmet Kaplan ve Nurettin Topçu'nun talebesi, Türkiye'de Yeni Türk Edebiyatı’nın önemli ismi, binlerce talebe yetiştiren Prof. Dr. Orhan Okay Hoca’nın vefatı bizleri derinden sarstı.
Diyarbakır, Artvin Liseleri’ndeki Edebiyat Öğretmenliklerinden sonra asistan olarak girdiği Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde 36 yıl Türk Edebiyatına büyük hizmetlerde bulunan, ‘Doğunun Son Çocuğu’ olarak edebiyatımıza geçecek bir edebiyat âlimini kaybettik.
Genel Merkezimiz tarafından "Yılın Kültür Adamı Ödülü" ve "Eleştiri Ödülü" ile taltif edilmiş olan Okay Hoca yeri doldurulamaz bir boşluk bıraktı.
TYB Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu ve üyelerimiz Okay Hoca’nın vefatından dolayı duyduğumuz derin teessürü bildiriyoruz. Merhum Hocamıza Cenab-ı Hak’tan Rahmet, eş dost ve yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.”
ORHAN OKAY'IN ÖZGEÇMİŞİ
İstanbul'da 1931'de dünyaya gelen Orhan Okay, 1955'te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirerek öğretmen oldu. Okay, 1963'te doktor unvanı alırken, 1975'te doçent, 1988'de profesör oldu. Okay, 1996'da emekli olup Fatih Üniversitesinde öğretim üyesi ve Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'nde redaktör olarak çalışmaya başladı.
İlk yazısı 1953'te Türk Sanatı'nda yayımlanan Okay'ın daha sonra İstanbul, Hareket Türk Dili, Türk Edebiyatı, Dergah, Milli Kültür, Türk Kültürü, Türk Yurdu, Palandöken Sanat Edebiyat Dergisi’nin de aralarında bulunduğu dergi ve gazetelerde yazıları yayımlandı.
Orhan Okay, kariyeri boyunca Türkiye Yazarlar Birliğinin "Yılın Kültür Adamı Ödülü" ve "Eleştiri Ödülü", Kombassan Vakfı Mevlana Büyük Ödülleri kapsamında "Edebiyat Ödülü" ve TMKV İnceleme Ödülü'nün sahibi oldu.
Okay'ın, "Sanat ve Hayat", "Beşir Fuad: İlk Türk Pozitivist ve Naturalisti", "Abdülhak Hamid'in Romantizmi", "Batı Medeniyeti Karşısında Ahmed Mithad Efendi", "Hüsn ü Aşk, Şeyh Galip", "Ahmet Haşim'in Şiirlerinin Sembolizm Açısından Yorumu", "Safahat, Mehmet Akif Ersoy", "Edebiyat ve Sanat Yazıları", "Mehmet Akif: Bir Karakter Heykelinin Anatomisi", "Ahmet Hamdi Tanpınar", "Bir Başka İstanbul" gibi çok sayıda eseri bulunuyor.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.