TEBRİZLİ VE ERZURUMLU ŞAİRLERDEN UNUTULMAZ GECE

Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi, Büyükşehir Belediyesi ve İran Konsolosluğu’nun ortaklaşa düzenlediği Tebrizli şair ve âşıkların katıldığı “İki Dil Bir Gönül” programı yapıldı.

admin
admin
14 Mayıs 2016 Cumartesi 12:12
TEBRİZLİ VE ERZURUMLU ŞAİRLERDEN UNUTULMAZ GECE
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi, Büyükşehir Belediyesi ve İran Konsolosluğu’nun ortaklaşa düzenlediği Tebrizli şair ve âşıkların katıldığı “İki Dil Bir Gönül” programı yapıldı. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Erzurum Vali Yardımcısı Ayhan Terzi, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Hossein Ghasemi, Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şube Başkanı M. Hanefi İspirli, İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, Büyükşehir Belediye Kültür İşleri Daire Başkanı Mehmet Emin Öz daire başkanları, fakülte dekanları, protokol üyeleri ve şiir severler katıldı. 

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, programının isminin çok anlamlı olduğunu belirterek, “Ataları Orta Asya’dan gelip, Tebriz’e yerleşip, Erzurum’da konaklayıp, batıya kadar ilerlemiş bir toplumun bugün ki yaşayanlarıyız. Aynı dili aynı coğrafyayı paylaşan aynı zorlukları yaşayan aynı duyguları taşıyan aynı dinin mensupları aynı peygamberin ümmetleriyiz. Aynı dili konuşacağız, aynı gönülü taşıyacağız, gelecek nesillere de bu birlikteliğimizi taşıyacağız. Bu birlikteliği, mezhepçilik kavgasını içimize sokmak isteyen batı dünyasının yüzüne bir şamar gibi inşallah birlikte vuracağız” dedi.

“BU PROGRAMLARLA KARDEŞLİĞİMİZ PEKİŞECEK”

Yapılan programlarla kardeşliğin pekişeceğini ifade eden Tavlaşoğlu, “Bu programlar sayesinde Tebriz Belediyesi’yle kardeşliğimizi pekiştirmiş olacağız. Erzurum’un en tarihi bölgesinde Tebrizkapı diye bir bölgemiz var. Biz burayı daha da canlandırıyoruz. Kültür Yolu Projesi’yle buranın etrafı daha da güzelleşecek. Tebriz’den bu bölgeye çok daha fazla insan gelecek. Tebrizkapı Kültür ve Sanat Çarşımızın içerisinde Tebriz Belediyesi’ne yer ayırdık. Tebriz el dokumaları, ressamların sanat eserleri, halıları bu çarşımızda sergilenmektedir. Her gün çok sayıda Erzurumlu burayı ziyaret etmekte. Tebriz’de de Tebriz Belediyesi’nin Erzurum Belediyesi’ne ayırmış olduğu bir yer var ki Erzurum’un kültürünü, sanatını, Erzurum’da üretilen el sanatları ürünlerini, şairlerimizin kitaplarını biz Tebrizli kardeşlerimizle paylaşıyoruz. Bu birlikteliğimiz bu tür programlarla inşallah artarak devam edecek” diye konuştu.

“İSLAM DÜNYASINDA AYRILIK OLMASIN”

“İslam dünyasında ayrılık olmasın” diyen İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Hossein Ghasemi,“Programı düzenleyen arkadaşlara, ‘İki Dil Bir Gönül’ gibi güzel bir konu seçtikleri için teşekkür ediyorum. Biz Hafız, Sadi ve Mevlana’nın mirasçılarıyız. Bu şairlerimizin 700-800 yıl önce söyledikleri şiirler hala bize yol göstermektedirler. Gönül dili kendine has başka bir dildir. Gönülle konuşmak beraber konuşmaktan daha üstündür. Biz sıkıntılarımızı, geçmişlerimizin düşüncelerini rehber edinerek çözmeliyiz. İnşallah birlik ve beraberlik içerisinde aynı gönülle konuşmaya devam edelim. İslam dünyasında ayrılık olmasın” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZ HER ZAMAN YANIMIZDA”

Erzurum’la Tebriz arasında gönül bağı olduğunu vurgulayan Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şube Başkanı M. Hanefi İspirli, “Erzurum ile Tebriz arasında öteden beri süre gelen ticari alışveriş var. Biz Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi olarak buna ne katabiliriz derken böyle bir proje ortaya çıktı. Şair ve âşıkların katılacağı bir kültür köprüsü oluşturalım dedik. Tebriz ile Erzurum binlerce yıllık bir dostluğun, kardeşliğin ortak coğrafyası. Öyle ki Erzurum’da Tebrizkapı var. Tebriz’de yine Büyükşehir Belediyemizin gayretleriyle sanat ve kültür merkezi var. Erzurum’la Tebriz arasında bir gönül bağımız, ünsiyetimiz var. Bu gönül bağına, bu ünsiyete, kurmaya çalıştığımız kültür köprüsüyle bir katkı sunmak istedik. Bu maksatla buradayız” dedi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesinin verdiği desteklerden dolayı memnuniyet duyduklarını söyleyen İspirli, “Son iki yıllık süreçte Büyükşehir Belediyemizi her zaman yanımızda görüyoruz. Buradan Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen’e hassaten teşekkür ediyorum. Hakikaten kültüre, sanata, edebiyata olan katkısı bu şehirde kendini açıkça gösteriyor. Sayın valimiz de kültür, sanat, edebiyat dostu. Aynı şekilde ona da teşekkür ediyorum. Burada şiirlerini okumak için Tebriz’den gelerek aramıza katılan değerli şair ve âşıklara, aynı şekilde Erzurum’dan katılan değerli şairlerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Tebriz’li ve Erzurum’lu aşık ve şairler, katılımcılara sazları ve söyledikleri ile özel bir gece yaşattı. 

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.