Tarihi medresenin asırlardır süren "ilim" serüveni

Erzurum'da 1701'den beri yüzlerce ilim adamının yetişmesine katkı sağlayan ve restore edilen Kurşunlu Medresesi'nde akademisyenler ile alanında uzman öğreticiler tarafından Osmanlıca, Arapça, İslam sanatları ve Kur'an-ı Kerim, musiki eğitimleri veriliyor

admin
admin
15 Mayıs 2019 Çarşamba 13:58
Tarihi medresenin asırlardır süren "ilim" serüveni

Erzurum'da 1701'de inşa edilen ve yüzlerce ilim adamının yetişmesine katkı sağlayan ve restore edilen Kurşunlu Medresesi'nde akademisyenler ile alanında uzman öğreticiler tarafından Osmanlıca, Arapça, İslam sanatları ve Kur'an-ı Kerim, musiki eğitimleri veriliyor.

Şeyhülislam Feyzullah Efendi tarafından 1701'de yaptırılan ve Yakutiye ilçesinde külliye şeklindeki Kurşunlu Medresesi ve Kurşunlu Camisi, Erzurum İmam Hatip Mezun ve Mensupları Derneğince (ERZİMDER) devralınarak restore edildi. Cumhuriyetin ilanına kadar birçok alimin yetiştiği medrese, amacına uygun şekilde restore edilerek başta hafız olmak üzere lise ve üniversite öğrencilerin yanı sıra vatandaşlara eğitim verilen bir mekana dönüştürüldü.

Medresede, Kurşunlu Camisi İmam Hatibi Mustafa Ağar'ın yanı sıra akademisyen ve alanında uzman öğreticiler tarafından Osmanlıca, Arapça, İslami sanat ve Kur'an-ı Kerim, musiki eğitimleri veriliyor. Tarihi mekanda kütüphane ve bünyesinde bulundurduğu 13 odada, Selçuklu ve Osmanlı dönemindeki medrese eğitim sistemi uygulanıyor.

Küçük boyuttaki ve basık mimari özelliğine sahip odalarıyla dikkati çeken medresede yüz yüze eğitimle bilginin kalıcılığı sağlanıyor. Uzun yıllar boyunca yüzlerce ilim adamının yetişmesine katkı sağlayan medresede eğitim verilmeye devam ediliyor.

ERZİMDER Yurt ve Külliye Sorumlusu Fatih Sirkecioğlu, yaptığı açıklamada, Kurşunlu Medresesi'nde yaklaşık üç asır boyunca mollalar ve büyük alimler yetiştiğini söyledi. Medresenin 2,5 yıl öncesine kadar harap halde olduğunu belirten Sirkecioğlu, "Biz medreseyi aldığımızda kapısından tutun halısına ve döşemesine kadar tamamını elden geçirerek düzenledik. Medresenin duvarları hariç boyasının yanı sıra tavan desen çalışması yapıp birtakım hizmetlerimiz oldu. Şimdi ise burayı benimseyip koruyoruz." dedi.

Sirkecioğlu, medresede çeşitli etkinlikler yapıldığını, yaklaşık 19 hafızın has denilen kuvvetlendirme eğitimini sürdürdüğünü ifade ederek medreseye gelen öğrencilerin Arapça, Osmanlıca, musiki ve İslam sanatları eğitimi de aldığını anlattı.

EĞİTİM ŞEKLİ OSMANLI DÖNEMİNDEKİ İLE AYNI

Medresenin güncel kitaplardan oluşan kütüphanesinin de bulunduğunu aktaran Sirkecioğlu, "Medresedeki küçük boyuttaki odalarda bire bir eğitimin daha başarılı ve kalıcı olduğu ortaya konuldu. Osmanlı zamanında bu şeklide yapılan eğitime aynı şekilde devam ediyoruz. Medresenin küçük boyuttaki odalarında Arapça, tefsir, fıkıh ve hadis alimleri yetişmiştir." diye konuştu.

"GELENEĞİ DEVAM ETTİRİYORUZ"

Kurşunlu Camisi imam hatibi Yusuf Ağar ise medreseye hafızların yanı sıra ilahiyat ve imam hatip öğrencilerinin de geldiğini, medresenin güzel ortamında Arapça, fıkıh, tefsir ve hadis dersleri verildiğini söyledi.

Medrese ve caminin 1700'lü yıllarda yapıldığını ve mahalle arasında yer aldığından dolayı fazla bilinmediğini dile getiren Ağar, şöyle devam etti:

"Medresenin hem küçük odaları hem de otantik ortamı var. Osmanlı döneminde medrese usulü eğitime önem veriliyordu ve medreselerde her türlü ilim tahsil ediliyordu. Kurşunlu Medresesi'nde İslami ilimler tahsil edildi. Medresede büyük alimler yetişmiş ve biz de onların geleneğini devam ettirme gayretindeyiz. Medresenin otantik havasında, dışarıyla fazla irtibatı olmayan ve ilme çok elverişli odalarda ilim tahsil etmeye gayret ediyoruz."

Ağar, lise ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra vatandaşların da medreseden faydalandığını sözlerine ekledi.

Üniversite sınavlarına medresede hazırlanan Mikail Mindivanlı da büyük alimlerin yetiştiği bu mekanda eğitim almanın bambaşka bir duygu olduğunu belirterek "Burası maneviyatla süslenmiş bir yer ve önemli müderris ve alimler yetişmiş. Büyük alimlerin bulunduğu, ayak bastığı ve ders okuduğu yerde, onların yazı yazdıkları rahlelerde biz de okuyoruz. Bunun maddi daha çok da manevi yönü insanı etkiliyor." diye konuştu.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.