PROF. DR. ZEKİ İŞCAN TYB’DE TOPÇU’YU ANLATTI

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Zeki İşcan, Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi’nce 15 günde bir düzenlenen “Söylenecek Çok Söz Var” sohbet programında 2014-2015 döneminin 4. Konuşmacısı olarak “Nurettin Topçu’nun Din Anlayışı”nı anlattı.

02 Aralık 2014 Salı 09:42
PROF. DR. ZEKİ İŞCAN TYB’DE TOPÇU’YU ANLATTI
“Cumhuriyet dönemi Türk düşüncesinin önemli isimlerinden biri hiç şüphesiz Nurettin Topçu’dur.” diyerek sohbete başlayan İşcan daha sonra şunları söyledi.

“Nurettin Topçu bir fikir adamı olarak değerlendirildiğinde yöneltilecek sorulardan biri şudur: Alet yapan insan mı yücedir düşünen insan mı?

Mevlana’nın ifadesiyle “bedenlerin Süleyman düşüncelerin karınca olduğu zaman kesitinde Topçu “düşünen insan”ın yanında yer almıştır. Çünkü hayatın mana ve gayesine yönelen insan düşünen insandır. İslam’ın peygamberinin de asli görevi, düşünen insanı yüceltmek olmuştur. Vahy olunan bütün dinler gibi İslam’ın da yeryüzüne getirdiği inkılap, yapıcı insana değil, düşünen insana yönelmesi olmuştur. Celaleddin Rumi: Firavun değilim ki ben, Nile gideyim; Ben İbrahimim, ben Halilim, ateşe girerim” der ya. Topçu ateşe girenlerdendir. Ateşe girmiş ve sudan baş çıkarmıştır. Çünkü düşüncenin namusunu korumuştur.”

Katılımcıların büyük bir dikkatle dinlediği İşcan onlardan gelen soruları da cevaplayarak devam ettiği sohbetinde şöyle devam etti;

“Din sonsuzluk iradesini kazanma azmidir. Şeriat sadece bu iradenin tecrübe basamaklarını kolaylaştıran bir basamaktır, dini hayatın kaynağı değildir. Nasıl hayatımıza hakim olan iyi ve kötü değerlerin kanunlar sadece tatbikatçısı, düzenleyicisi ise din karşısında şeriat da onun kanunları ve her devre göre düzenleyicisidir. Devirlere ve cemiyetlere uyma kabiliyetinde olmayan kanunlar nasıl yaşayamazsa ebedi şekilde kalıplaşmış şeriatlar da insanlıkla beraber yürüyemezler. Bu yüzden şeriat hükümleri, koyuldukları zaman mevcut olan ve kendilerini doğurmuş olan sebepler dikkate alarak değerlendirilmelidir.”

Programın sonunda bir değerlendirme konuşması yapan TYB Erzurum Şube Başkanı M. Hanefi İspirli Prof. Dr. Zeki İşcan’a Nurettin Topçu’yu anlamalarında özellikle gençlere yol gösterici olduğu için teşekkür etti.

İspirli sohbetin hatırası olmak üzere Prof.Dr.Zeki İşcan’a bir teşekkür belgesi takdim etti.

Editör

Son Güncelleme: 02.12.2014 09:43
Anahtar Kelimeler:
ErzurumZeki Işcan
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.