Nasıl olmuşsa Tanpınar’ı atlamışız!

Nasıl olmuşsa Tanpınar’ı atlamışız!

admin
admin
13 Haziran 2018 Çarşamba 10:26
Nasıl olmuşsa Tanpınar’ı atlamışız!

İsmail Bingöl’ün kaleme aldığı Türkülerde Yaşayan Şehir Erzurum kitabını okuyorum. Baştan sona Erzurum kokan kitapta sıklıkla Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 5 Şehir kitabından alıntı var.

Ben doğarken ölmüş olan Tanpınar’ın aralarında Erzurum’un da olduğu 5 şehiri anlattığı kitabından önemli cümleleri kendi kitabına aktaran İsmail ağabeyi okuyunca ‘’Yahu bu Ahmet Hamdi Tanpınar ne kadar bizden biriymiş. Ne güzel Erzurum’u anlatıyor, nesillere aktarıyor’’ dedim kendi kendime. Erzurum’un yanısra İstanbul, Konya, Bursa ve Ankara’yı ele aldığı ünlü 5 şehir kitabına karşılık biz Erzurum olarak o Tanpınar’a ne yapmışsız? Sanırım sadece Büyükşehir’in bir Bilgi Evi’ne ismini vermemizin dışında koca bir hiç! Oysa bugün onun hocası Yahya Kemal gibi onun isimi de Erzurum’da bir ilköğretim okuluna verilebilirdi. Milli Eğitim eski Müdürü Fevzi Budak’a sordum. ‘’Hiç aklınıza bir eğitim kurumuna Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ismini vermek gelmedi mi? Hem de bir Tanpınar’ı tanıyan ve de okumuş biri olarak’’ diye.

‘’Ahh’’ çekti. ‘’Benim eksikliğim. Ya fırsat bulamamış, ya da unutmuşum. Mutlaka benim zamanımda onun ismini de bir okula vermeliymişim. ’’ dedi, son derece samimi olarak. Kaldı ki Reyhani başta olmak üzere Erzurum’da iz bırakan Kara Fatma, Nuretttin Topçu, fahri Zındıkoğlu, Mümtaz Turhan, Hüseyin Avni Ulaş, Evliya çelebi ve Nafiz bey gibi bir çok isim eğer bugün okullara verilmişse bu biraz da o Fevzi beyin sayesindedir. Her neyse. Artık şimdi kimdir bilmiyorum ama mevcut Maarif Müdürü mesajı almıştır herhalde!

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.