MÜZE İÇİN TARİHİ BELGE VE EŞYA ARANIYOR

Orman ve Su İşleri 13. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, “Nene Hatun Milli Parkı’nın tanıtımına ilişkin halkımız belgeye dayalı anı, şehit isimleri, kullanılan savaş aletleri, kıyafetler ve benzeri varsa bölge müdürlüğümüzle paylaşsın” dedi.

16 Ekim 2012 Salı 17:57
MÜZE İÇİN TARİHİ BELGE VE EŞYA ARANIYOR

Muhiddin Yazıcıoğlu'nun haberi
Nene Hatun Milli Parkı’nda oluşturulacak müze için tarihi belge ve eşya aranıyor. Orman ve Su İşleri 13. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, Nene Hatun Milli Parkı’nda oluşturulacak müze için tarihi evrak, belge ve eşya arayışı içerisinde olduklarını söyledi. Nene Hatun Milli Parkı’nın Erzurum için en önemli projelerden biri olduğunu ifade etti.

Kılınçer, şöyle dedi:

“Milli parkımız 18 Mayıs 2009 tarih ve 2009/15016 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla milli park ilan edilmiştir. Nene Hatun Tarihi Milli Parkı ile ilgili uzun devreli gelişme planı hazırlanarak onaylanmış ve yürürlüğe girmiştir. Bu planlar arasında milli parkın sahip olduğu tarihi özelliğin yanı sıra doğal ve kültürel özelliklerin de koruma ve kullanma dengesi gözetilerek, belirli bir plan dahilinde sürdürülebilir korunması sağlanmıştır. Bu temel amaç doğrultusunda, koruma ve kullanma dengesi içersinde doğal ekosistemle tarihi ve kültürel kaynak değeri olan Mecidiye ve Aziziye Tabyası ile Nene Hatun’un kabri ziyaret faaliyetleri içerisinde değerlendirilecektir.”

 

“Baştan aşağı düzenlenecek”

Söz konusu yerde Uzun Devreli Gelişim Projesi’nin (UDGP) uygulanacağını

anımsatan Kılınçer, şöyle devam etti:

“UDGP’nin uygulanmasına yönelik 5 bin 200 metrekarelik ihata yapılması için projeler hazırlandı ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan onay alındı. En kısa süre içinde ihalesi yapılacak. Bunun yanında alanın peyzaj projesi hazırlanmaktadır. Kasım ayında toplanacak olan Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na sunulacaktır. Onay alındığı takdirde, peyzaj uygulanmasına başlanacaktır. Peyzaj projesinde giriş açık kontrol noktaları, yürüyüş yolları, manzara seyir noktaları, ihtiyaca göre otopark, temel ihtiyaçların giderilebileceği büfe, kafeterya, hediyelik eşya satış mekanı ve lavabo gibi alanlara yer verilecektir. Uzun devreli gelişme planının en önemli kısımlarından biri de restorasyon projelerinin hazırlanması ve uygulanmasıdır. Bu projelerin hazırlanması için gerekli olan altyapı hazırlığını yapmaktayız.”

 

“Tarihi yanılgıya düşmeyeceğiz”

Orman ve Su İşleri 13. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, proje çalışmalarında tarihi yanılgıya düşmeyeceklerini vurguladı.

Kılınçer, şöyle konuştu:

“Burada önemli olan tarihi yanılgıya düşmeden 93 Harbi ve Aziziye Tabyalarında yaşanan olayları tüm gerçekliğiyle yansıtabilmektir. Tabya ve siperlerin mevcut durumlarının korunması ve ihtiyaç durumuna göre gerekli düzenlemelerin yapılması, kaybolan siperi ve mezarların ortaya çıkarılması, şehitler listesinin hazırlanması önem arz etmektedir. Aynı zamanda tabyalar içinde 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı’na, tabya ve siperlerin önemine, milli parkın tanıtımına ilişkin bilgilerin sunulmasına olanak sağlayacak fonksiyonlara yer verilecektir.”

 

Müze için tarihi belge ve eşya aranıyor

Vatandaşlardan o dönemi yansıtan eşyaları kendileriyle paylaşmalarını isteyen Kılınçer, “Tabyaların avlu kısımları ve etrafı açık hava sergisi, iç kısımları ise harp tarihi müzesi hediyelik eşya satış birimleri, sinevizyon gösteri odaları, ve okuma odaları bulunacaktır. Bu alanlarda tarihi milli parkın ana kaynağını oluşturan tarihi olaylar, ışık ve ses gösterileri o çevrede geçmiş olan savaşla ilgili olan askeri harekat planları, kısa açıklamalar rölyef ve heykellerle de desteklenmektedir. Bu düzenlemelerle milli park alanından ayrılan ziyaretçilerin hafızalarında, savaşın canlı izleri bırakılmış olacaktır. Burada o tarihte yazan kahramanlık olayları ile ilgili halkımızda belgeye dayalı anı, şehit isimleri, kullanılan savaş aletleri, kıyafetler ve benzeri eşya varsa bu belge ve eşyaları bölge müdürlüğümüze getirmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı

Sarıkamış Ormanları ile Allahuekber Dağları’nı kapsayan Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı hakkında da bilgi veren Kılınçer, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı Sarıkamış Ormanları ile Allahuekber Dağları’nı kapsar. 22 bin 520 hektar büyüklüğündeki alan 29 Ekim 2004 tarih ve 25618 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı olarak ilan edilmiştir. Milli Park sahasının yüzde 49’luk  (11 bin 260 hektar) kısmı Kars ili sınırları içinde kalmaktadır. Genel Müdürlüğümüz tarafından Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı için yaptırılmakta olan 1 / 25.000  ölçekli uzun devreli gelişme planı bitirilmek üzeredir. Plan onaylanıp yürürlüğe girdikten sonra alanda giriş ve çıkış kontrol noktaları, abideler tanıtım merkezi, şehitlikler, manzara seyir noktaları, otoparklar, gösteri merkezleri ve rekreasyon amaçlı alanlar yaptırılacaktır.”

Editör

Son Güncelleme: 17.10.2012 10:36
Anahtar Kelimeler:
Erzurum Müze
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.