İşte Çalmaşır’ın ilk sahnesi!

İşte Çalmaşır’ın ilk sahnesi!

admin
admin
08 Ocak 2021 Cuma 00:07
İşte Çalmaşır’ın ilk sahnesi!

Vedat REFAYELİ

Yetenek doğuştan mı gelir yoksa sonradan eğitimle kazanılabilir mi tartışması yıllardır süren bir tartışmadır.

Ünlü düşünür John Locke’a göre insan doğuştan boş bir levha gibidir, zamanla herşeyi öğrenir ve edinir.

Fakat çoğu felsefeci ve düşünür bu düşünceyi reddeder.

Bu tartışma üzerine bir çok deneysel yöntem izlenmiş ve sonuçlar her zaman aynısını vermemiştir.

Bir çocuk ailesinde olmayan bir yeteneği küçük yaşlarından itibaren yoğun bir çalışma ve pratik programıyla elde edebildiği gözlemlenmiştir.

Bugün onca senenin yorgunluğunu daha atmamışken, emekli olmasına karşın kendini yeni müzisyen adaylarına adayan TRT’nin Türk Halk Müziği sanatçısı Erzurumlu Mehmet Çalmaşır, doğuştan varolan yeteneğini daha küçük yaşlarda ortaya koymuş biri.

Bu fotoğraf o daha 14 yaşındayken çekilmiş.

Ağır Bakım Fabrikası’nın lokalinde ilk sahne deneyimine kavuşan Mehmet Çalmaşır, o zamandan büyük bir yetenek olduğunu ilan etmiş.

Söylediği türküler ve rahmetli annesinin ezberletip burada veya başka platformlarda okuttuğu yanık şiirler ile ‘’geliyorum’’ demiş.

Çalmaşır hayat serüvenine aslında ilk sahneye çıktığı ve fabrika yöneticilerinin sempatisini kazanmasından ötürü de bu fabrikada çalışmakla başlamış.

1967 yılında Erzurum Radyosu’na ses sanatçısı olarak giriş yapan vu bugün emekli olarak Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı olarak hayatını sürdüren Çalmaşır usta, gizemli sesi kadar derlemeciliği ile de tanınmış bir sanatçı büyüğümüzdür.

1947 Aşkale doğumlu sanatçı ben doğarken türkü söylemeye başlamış.

Aynı efsane isim Çalmaşır ile Karikatür Atölyemiz ile İbrahim Erkal Kültür ve Sanat Merkezi’nde kapı komşuluk yapmam da benim için büyük onurdur.

Bu arada TRT Yurttan sesler topluluğunun kurucusu, ‘’Türk’ü seven türkü sever’’ diyen Türk Halk Müziğinin mimarı Muzaffer Sarısözen’in vefatının 58.yıl dönümünde rahmet ve minnetle anıyorum.

Mekanı cennet olsun...

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.