Hastalar usta oyuncuları aratmadı

Erzurum BEAH bünyesindeki Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören hastaların profesyonel oyuncuları aratmayacak tiyatro gösterisi ile şiir ve türkü dinletisi, ailelerine duygu dolu anlar yaşattı.

admin
admin
19 Nisan 2019 Cuma 00:02
Hastalar usta oyuncuları aratmadı

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) bünyesindeki Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören hastaların tiyatro gösterisi usta oyuncuları aratmadı.

Çeşitli ruh hastalıkları nedeniyle BEAH Toplum Ruh Sağlığı Merkezine başvuran kişilerin topluma kazandırılması için çalışma yürütülüyor. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesindeki eğitmenlerin de desteğiyle spor, halk oyunları ve tiyatro becerileri kazandırılan hastalar, gelişimlerinde büyük mesafe katetti.

Aileleriyle bile tedavi öncesi konuşmayan hastaların, BEAH Konferans Salonu'nda yüzü aşkın kişiye yaptıkları tiyatro gösterisi ile şiir ve türkü dinletisi beğeni gördü.

Fon müziği eşliğinde yazdıkları şiirleri okuyan ve tiyatro gösterisiyle alkış toplayan hastaların gelişimi, ailelerine ve hastane çalışanlarına duygu dolu anlar yaşattı. Gösterilerin ardından hastaların yaptığı el emeği göz nuru serginin açılışı yapıldı. Sergiyi gezenler, hastaların büyük titizlikle yaptığı el işlemeli ürünleri satın alarak onlara katkıda bulundu.

Merkezde görevli Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Tuygar Okutucu, gazetecilere yaptığı açıklamada, merkezlerinde 680 kayıtlı hastanın bulunduğunu söyledi.

"ARTIK TOPLUM İÇİNDELER"

Günlük 30'a yakın danışana hizmet verdiklerini ifade eden Okutucu, şunları belirtti:

"Hastalarımızın birçoğu uzun yıllardır tedavi gören bireyler. Bu hastalar, bırakın birtakım gösteriler yapmayı, toplum içine çıkıp konuşma yapmayı, annesiyle konuşmayan, sofraya oturup ailesiyle yemek yemeyen insanlardı. Hiçbir şekilde tedaviye, kontrole bile gelmek istemeyen, çoğu zaman ailenin zoruyla getirilen, belki gizli şekilde tedavileri sağlanmaya çalışılan bireylerdi. Bizimle tanıştıktan sonra kendi durumlarının farkında olan, tedavilerini kendileri takip eden, ilaçlarını bilinçli şekilde kullanan ve yıllarca belki hastaneyi bile görmeyen hastalarımız mevcut. Şu anda aramızdalar bizim içimizde, toplum içindeler ve eskisi gibi kendilerini dışlanmış hissetmiyorlar."

Okutucu, hastaların kaybettikleri sosyal becerileri yeniden kazandığını belirterek, bazılarının da mesleki beceriler elde ettiğini dile getirdi.

"AMACIMIZ ONLARI KAYBETTİKLERİ YERE GERİ DÖNDÜRMEK"

Artık bir işte çalışabilen danışanlarının da olduğunu aktaran Okutucu, "Amacımız onları kaybettikleri yere geri döndürmek. Yeniden hayatlarını bıraktıkları yerden devam ettirebilmek." diye konuştu.

Gösteriyi izlemeye gelen Gülten Toğar da 16 yaşındayken evlendiği eşinin daha sonra psikolojik rahatsızlıklarının başladığını anlattı.

Eşini akrabalarının da desteğiyle tedavi ettirmeye başladıklarını söyleyen Toğar, "Eşimi durumunda değişiklikler gördüğümde hastaneye götürüyordum, hep ilgileniyordum. Bazen hastalığından dolayı onun bizi bıraktığı oldu ama ben onu hiç bırakmadım. Çocuklarım da babalarını çok seviyor ve ilgileniyor. Bu sorunları yaşarken çocuklarımı da ihmal etmedim bir oğlum subay oldu, bir kızım da şu an öğretim görevlisi. Her şey için Allah'a şükür ediyoruz." diye konuştu.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.