ERZURUM’DA KOMŞULUĞUN YAŞAYAN TÖRELERİ

Erzurum’da komşular arasındaki ilişkiler giderek kaybolmakla beraber, günümüzde hala geçerliliğini sürdürenler vardır.

23 Temmuz 2011 Cumartesi 14:17
ERZURUM’DA KOMŞULUĞUN YAŞAYAN TÖRELERİ
Bazen aynı apartmanda yaşamamalarına karşın birbirlerine daha yakın olan komşuların birbirlerine olan saygı, sevgi ve yardımlaşma duygusu geçmişte oldukça güçlüydü. Bayramlarda kandillerde küçükler büyükleri ziyaret eder, büyükler de küçüklere sevgilerini belirtir, onları hoş tutarlardı. Bu töreler giderek kaybolmakla beraber, yaşayanları da vardır. Bunların başlıcaları şunlardır:
Komşu yeni evine taşınınca, bir ihtiyacı olup olmadığı sorulur. Yeni komşuya ‘hoş geldin’e gidilir. Komşuluk edilecek biri olduğuna kanaat getirilirse, ziyaretler tekrarlanır. Çocuklar aynı yaşta iseler, tanışmaları ve birlikte oynamaları sağlanır.
Komşuda hasta varsa ziyaret edilir, “geçmiş olsun” denir, gerekirse yemek gönderilir ve yardım talebinde bulunulur. Komşulardan birinin kızı evlendiriliyorsa, evlilik hazırlıklarına yardım edilir. Komşu evinde ölüm olayı varsa, çocuklar ölünün yanında bırakılmaz, komşu evine alınır, ölü evine yemek gönderilir, ev işlerine yardım edilir.
Taziye sırasında ölü evinde sıkışıklık olursa, taziye komşu evinde kabul edilir.
Fazla kokulu yemek pişirilirse, hamile olan komşu kadınlarına gönderilir.
Dinî bayram günlerinde komşular ziyâret edilir. Kurban bayramında, kurban kesmemiş olan komşulara kurban eti gönderilir.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.