EĞİTİM KURUMLURININ TARİHİ KİTAP OLDU

Erzurum’un eğitim kurumlarının tarihi Abdurrahman Zeynal tarafından kaleme alındı. İlk kez yapılan çalışmada Selçukludan Günümüze Erzurum Eğitim Kurumlarının tarihi anlatılıyor.

20 Ocak 2012 Cuma 09:43
EĞİTİM KURUMLURININ TARİHİ KİTAP OLDU
İlk kez kaleme alınan Erzurum’un eğitim kurumlarına ilişkin eser, kitapseverlerin beğenisine sunulurken yazar Abdurrahman Zeynel, kitabın Allahu Ekber Dağlarında Hayatını Kaybeden Aziz Şehitlerin Anısına çıkarıldığını dile getirdi.
Zeynal, Türk İslam, eğitim öğretim tarihine bakıldığında, Nişabur’da başlayan medrese eğitimlerinin, 11’inci yüzyıldan itibaren Anadolu’ya yayıldığını, Konya, Kayseri, Sivas, Tokat, ve Erzurum’da meyvelerini verdiğini ifade etti.
Selçuklular ve İlhanlıların bilime önem verdiğini ve günümüze kadar gelen Hatuniye, Sultaniye, Yakutiye, ve Ahmediye medreselerinin inşa edildiğini anlatan Zeynal “Bu dönemde Erzurum bir ilim, hizmet ve medeniyet şehri unvanını almış ve unvanını asırlarca korumuş, insanlığa hizmet etmiştir. O zamanın medreseleri, bu günün üniversiteleriydi. Bu bakımdan günümüzün terimleri ile söyleyecek olursak, geçmişte Erzurum 4 büyük üniversiteye sahipken Paris küçük bir köy Londra sisler arasında ve Berlin ise henüz kurulmamıştı.” diye konuştu.

ABDURRAHMAN ZEYNAL KİMDİR
Abdurrahman Zeynal Aşkale’nin Tazegül köyünde doğru tahsilini Erzurum’da tamamlayıp 1977 yılında fizik öğretmeni olarak göreve başladı. 2005 yılında İbrahim Hakkı Fen Lisesi Öğretmeniyken emekli oldu yerel basında sırası ile Milletin Sesi, Ufuk 2000, Göktürk gazetelerinde köşe yazıları Avrasya, Aktüel, Yarınlar İçin Düşünce, Çınar ve Bayrak dergilerinde makaleler yazdı 19’uncu ve 20’inci yüzyılda Erzurum Ekonomisi Adlı kitabı yayınlandı. TÜBİTAK tarafından fizik dalında iki defa takdirname ile ödüllendirildi. Erzurum ile ilgili çalışmalar ve araştırmalarına devam eden Abdurrahman Zeynal evli ve iki çocuk babasıdır.

Editör

Son Güncelleme: 20.01.2012 09:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
SELAHATTİN POTUR 2013-01-05 22:06:54

tv proğramlarınızı severek izliyorum başarılarının devamını dilerim tazegülün gururu