BÜYÜKŞEHİR, MEHMET AKİF'İ ANDI

İstiklal Marşımızın Yazarı Milli Şairimiz Mehmet Akif’in torunu edebiyatçı yazar Selma Argon’un teşrifleriyle Mehmet Akif’i anma programı düzenlendi. Doğumu 22 Aralık vefatı ise 27 Aralık olması sebebiyle tertip edilen anma programında Bedirhan Gökçe de Akif’in şiirlerini seslendirdi.

18 Aralık 2014 Perşembe 16:29
BÜYÜKŞEHİR, MEHMET AKİF'İ ANDI
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Ünsal Kıraç ve diğer yetkililerin katıldığı anma etkinliğine yoğun ilgi gösterildi.
Edebiyatçı yazar Selma Argon, dedesi Mehmet Akif ile ilgili anıları anlatarak Akif’in mektuplarını izleyicilerle paylaştı. Erzurum’a davet edilmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Argon, Akif’in şiirlerinde belirttiği “Asım’ın nesli” ifadesinin muhatabı gençleri görmenin ve onların coşkusuna tanık olmanın Akif’i haklı kıldığını belirtti. Akif’in iyi bir mümin, Müslüman olduğunu vurgulayan Argon, gençleri Akif’in yolundan gitmeye davet etti.
Programda sahne alan Bedirhan Gökçe, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerini seslendirerek Akif’in şiirlerini yorumladı. Ezgilerle birlikte Çanakkale zaferini anlatan Gökçe, Akif’in doğru anlaşılması için o günkü şartların, ülkenin durumunun iyi anlaşılması gerektiğini belirtti. Akif’in İstiklal Marşı için teklif edilen ödülü almadığını, İstiklal Marşı’nın altına ismini dahi yazmadığını hatırlatan Gökçe, gözyaşları içinde Akif’in vefatından sonra defin seremonisini anlattı. Tabutunun Türk Bayrağı’na sarılmadığını, üniversite öğrencilerinin omuzlarında mezarlığa taşındığını aktaran Gökçe, gençleri Akif’i anlamaya ve onun eserlerini okumaya çağırdı.

"Eğitim ve kültür en büyük önceliğimizdir"
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Büyükşehir'in eğitim ve kültüre büyük önem verdiğini söyledi. Tavlaşoğlu, şöyle devam etti: "Erzurum’da çok güzel şeyler oluyor. Bakınız Kış Festivali'ni yaptık, ben 45 yaşındayım bugüne kadar ilk defa Cumhuriyet Caddesi'nde bu denli yoğun ilginin gösterildiği bir kortej yürüyüşüne tanık oldum. Erzurum'un tanıtımı için can damarı olan kışın tanıtılmasıyla ilgili Büyükşehir kente yeni bir dinamizm kazandırdı. Kış Festivali kapsamında Palandöken Kayak Merkezi'nde çeşitli etkinlik ve konser yapıldı. Yaklaşık 20 bin vatandaşımız bizi yalnız bırakmadı."
Genel Sekreter Yardımcısı Ünsal Kıraç, programda yaptığı konuşmada,  günün anlam ve önemini belirtti. Kıraç, şu görüşlere yer verdi: "Milli şairimiz Mehmet Akif, Safahat ile ülkenin o günkü durumunu gözyaşlarıyla mürekkep etmiş ve kalbinden gelen o manayı diliyle yazarak bizlere kadar ulaştırmış büyük bir edebiyatçıdır. Kazandığı 500 lirayı reddederek İstiklal Marşı’nı para karşılığında yazmadığını ilan edip, kaderine teslim olup o hayatı o şekilde yaşayan ama bizlere dünyanın en büyük mirası İstiklal Marşı’nı bırakan
Mehmet Akif bir gönül adamıdır. Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazacak şartları göstermesin. Selma Argon Hanımefendi Mehmet Akif'in bize yadigarıdır. Akif hani diyor ya 'Asımın nesli diyordum ya nesilmiş gerçek, işte çiğnetmedi ecdadını çiğnetmeyecek' satırları bizim kalbimize nakşeden o büyük insanı bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. Makamı Cennet olsun."

Editör

Son Güncelleme: 18.12.2014 16:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.