ABDULLAH NEHİR, TYB'DE NURETTİN TOPÇU'YU ANLATTI

Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi tarafından düzenlenen “Her Ay Bir Kitap Etrafında Buluşuyoruz ”un Kasım ayı toplantısı Nurettin Topçu’ya ayrıldı.

admin
admin
30 Kasım 2016 Çarşamba 09:48
ABDULLAH NEHİR, TYB'DE NURETTİN TOPÇU'YU ANLATTI
Dernek Binasında düzenlenen toplantıda konuşmacı Öğretmenevi Müdürü-Eğitimci Abdullah Nehir oldu.

Erzurumlu bir ailenin çocuğu olan Nurettin Topçu’yu “Türkiye’nin Maarif Davası” kitabından yola çıkarak anlatan Nehir;
“Nurettin Topçu her türlü gösteriş ve nümayişten uzak bir hayat süren Anadolu evladı. Resmî görüşlerin, büyük kalabalıkların kabullerine dayanmadan, ömrünün sonuna kadar hep büyük mahkemede hesap veriyormuşçasına millet meselelerine hep çözüm yolları aradı. Kendisi Millet Mistiklerini tarif ederken aslında kendini şöyle ifade ediyordu. ”Millet mistikleri büyük muzdariplerdir. Onların aşk haline gelen zevkleri milletin ıstırabını mustarip yaşayışları ile hemahenk(denk) hale getirmektedir.” ki gerçek bir millet mistiğidir“ dedi.
Filozof, Ahlak Felsefecisi, ismi ile anılan Hareket Dergisinin her şeyi ve kırk yıl bir mabede girer gibi sınıfa giren muallim, mütefekkir Nurettin Topçu’nun; 1960-1970 ve vefatından sonra yeniden düzenlenmiş 1977 baskısı kitapları birlikte gözden geçirmeye çalıştığını dile getiren Abdullah Nehir, şöyle devam etti;
“Türkiye’nin Maarif Davası. Dava ne demek? Sav, sorun, ülkü, korunmanın bir hüküm ile sağlanması için yargı organlarına başvuru.
Maarif ne demek? Bilgi, kültür, eğitim ve öğretim sistemi. Tahsil ile elde edilen ilim, malumat, bilgi, maharet, üstatlık, hüner, marifetler,
Eğitim ne demek? Çocukların ve gençlerin toplum yaşamındaki yerlerini almaları için gerekli bilgi, beceri ve anlayışları elde etmelerine, kişiliklerini geliştirmelerine okul içinde veya dışında doğrudan veya dolaylı yardım etme, terbiye.
Hoca kitabının ismini daha kapsayıcı olan kelime ile seçmiştir.
Eğer başkaca bir takıntımız yok ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın adı yeniden Maarif Bakanlığı olmalıdır.
Bir nesil inşası amaç ise isimlerinde dahi kapsayıcı olanını kullanmalıyız. “
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NIN İSMİ MAARİF BAKANLIĞI OLSUN
Nurettin Topçu’yu millet olarak geç tanıdığımızı, kitaplarında dile getirdiği birçok meselenin günümüze ışık tuttuğunu söyleyen Nehir; özel okullara karşı çıkan, Milli Eğitim yerine Maarif Bakanlığı ismini teklif eden Topçu’yu anlamaya ihtiyacımız olduğunu vurguladı.

Şube Başkanı M.Hanefi İspirli Abdullah Nehir'e sunumundan dolayı teşekkür ederek, TYB Erzurum Şubesi olarak faaliyetlerine katkıda bulunanlara ve katılımcılara teşekkür etti.
Program, TYB Erzurum Şubesi tarafından hazırlanan teşekkür plaketini Prof.Dr. Zeki İşcan tarafından Abdullah Nehir’e takdimi ile sona erdi. 

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.