Erzurum’da kültür hayatı son yıllarda yükseliyor. Özellikle bir çalışma ise öne çıkıyor. Bu sanat camiasını bir araya getiren ve dikkatlerin kentimizde yoğunlaştığı çalışma: Dadaş Film Festivali. Bu yıl 9’uncusu yapılan festivalin konusu ‘Komedi’ idi. Soma faciası yaşanmadan önce gerçekleştirilmişti. Bu nedenle yazmak için geçtiğimiz haftanın bitmesini bekledim. Nil Gürpınar’ın gayretli çalışması ile gerçekleşen organizasyonu anlatmam gerekirse... Her izlendiğinde ilk heyecanı yaratan Hababam Sınıfı’nın ve Seksenler dizisinin oyuncuları bu festivalle Erzurum’da buluştu. 
Elbette ki gülmek önemli bir ihtiyaç. Moralsiz olduğumuz zamanlarda gülen birini gördüğümüzde içimiz açılır. Enerjimizin yükseldiğini hissederiz. Hayata daha bir aydınlık bakarız. İnsanın yaradılışından gelen bu özellik bize mizahın önemini gösterir. Kısaca zıtlıkların oluşturduğu gülmek, toplumun önemli bir ihtiyacı. Bu tespitten yola çıkarak Erzurum’da geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Dadaş Film Festivali konusu da, bu nedenle komediydi. 
Festival boyunca Erzurum, bir çok etkinliğe ev sahipliği yaptı. Neler mi oldu? 
Elbette festival gelenek halini alan kortej yürüyüşüyle başladı. Hababam Sınıfı ve Seksenler dizisi oyuncularının katıldığı korteje Erzurumlular yoğun bir ilgi gösterdi. Canlı heykeller ile pandomim oyuncularının gösteri yaptığı yürüyüşün sonunda festival oyuncuları, Havuzbaşı selfie’si ile dikkat çekti. 
Her yıl kartopu gibi büyüyen festival de, Halit Akçatepe, Ertem Eğilmez ve Şener Şen’e onur ödülü verildi. Başrollerini Demet Akbağ ile Ata Demirer’in paylaştığı, “Eyvah Eyvah 3” filmi, aralarında “En iyi film”, “En iyi görüntü”nün de bulunduğu birçok dalda ödüle layık görüldü. Ata Demirer ise “En iyi erkek oyuncu” ödülünü aldı. Festivalde “En iyi kadın oyuncu” ödüllerine Meltem Cumbul, Filiz Ahmet, Özge Ulusoy ve Esra Dermancıoğlu layık bulundu. Ancak, ödül gecesinde, üzücü olan Halit Akçatepe, Salih Kalyon dışında ödülünü almaya kimsenin gelmemesiydi. “Emek” ödülünün Salih Kalyon’a verildiği geceye, Erzurumluların ilgisi ise büyüktü. 
Erzurumlu çocuklar tarafından hazırlanan ‘Çocuk Hakları ve Komedi’ resim sergisi, Türk Komedi filmlerinin afişlerinin sergisi, belgesel filmler, uluslararası bölümde de; Alman komedi filmleri, kısa filmler, animasyonlar ve uzun metrajlı filmler de festivalin dolu dolu beş gün geçirmesini sağladı. 
Festivaller, kente çok şey katıyor. Kültür- sanat derinleşiyor. Ekonomiyi canlandırıyor. Göremediklerimizi gösterip, eksiklerimizi tamamlayıp, paylaşımı doruğa ulaştırıyor. 
Özetle; Dadaş Film Festivali’nin önümüzdeki yıllarda da dolu dolu geçeceğine inanıyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum...
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gürhan Özorhan 2014-05-19 23:12:55

Çok teşekkürle Ela hanım.Şahsım siyasetle ilgilendiğim kadar sanatla ilgilenemiyorum benim ayıbım. Bir sürü yazar çizer ve gazeteci var onlar ne yapıyor Allah aşkına? İyiki varsınız.Selam ile.