Erzurum’un en hareketli, en yoğun caddelerinden birisi olan Kongre caddesini muhtemelen bilmeyen yoktur. Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı daha doğrusu ilk kıvılcımın ateşlendiği cadde. Ve yalnızca takvimlerin 23 Temmuz’u gösterdiği gün hatırlanan Kongre caddesi, nam-ı diğer Cağ kebapçılar caddesi. Adamakıllı bir şekilde elden geçirilmesi halinde turizm patlaması yapılabilecek kapasitede bir cadde. Ancak şehrin göbeğinde olmasına rağmen kimsenin umurunda olmayan cadde. Ticareti, trafiği, kalabalığı gün boyu en üst seviyede olan kongre caddesi adeta bir başka şehre bağlıymış görüntüsü veriyor.

Erzurum'un büyükşehir statüsüne kavuştuğu 1994’lü yıllarda harabe bir şekilde yıkılmaya yüz tutmuş demirciler çarşısında bulunan ve dönemin Yakutiye Belediyesi tarafından restore edilerek, bugünkü adıyla Fetih cami olarak kullanılan kiliseyi, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Kongre binasını, bir zamanlar Erzurum beyefendilerinin buluşma noktası olan Nazik çarşıda; virane bir şekilde yıkılacağı günü bekleyen hanların bulunduğu onlarca tarihi yapıya sahip Kongre caddesi. Yine Erzurum’da turizmin ‘T’si bile bilinmezken bugün bir dünya markası haline gelen Cağ kebapçıların en yoğun olarak bulunduğu Kongre caddesinin sahipsizliği sadece Erzurumluların değil, dışarıdan gelenlerin bile gözünden kaçmıyor. Kongre-Kasımpaşa kavşağı üzerinde Patates tarlasını andıran yol üzerindeki çukurları, yine caddede iki taraflı bazen üç sıra olan araç parklarıyla, trafik ışıkları kullanılmayan, trafiği gün boyunca Hindistan’ı aratmayan Kongre caddesi, ne belediyelerin, ne emniyetin ne de bir başka kurumun ilgisini çekmiyor. Sadece turistik amaçla şehre gelenlerin dikkatini çekiyor..(!)

2017 yaz sezonunu Tortum yolu üzerindeki orta refüjü yap-bozla, çiçekle böcekle geçiren Erzurum büyükşehir belediyesi bir türlü şehrin önsözü olan bu caddeyi elden geçirmeyi akıl edemedi. Cumhurbaşkanlarının, başbakanların, bakanların, atanmışların, seçilmişlerin, sanatçıların, topçuların, popçuların kısacası ünlü ünsüz, yerli yabancı şehre gelenlerin mutlaka uğradıkları cadde, bir türlü kötü talihini düzeltemedi. Erzurum; Turizm alanında son yıllarda merkezi hükümetin destekleriyle adını dünyaya büyük harflerle yazdırırken, bakımsız tarihi Kongre caddesiyle Erzurum belediyeleri ise, beceriksizliklerini yerli ve yabancı herkese gösteriyor ve ‘’Bu kadar da olmaz’’ dedirtiyorlar.

Sorumluluğu büyükşehir belediyesine, arka sokakları Yakutiye İlçe belediyesine ait olan Kongre caddesine, belediye ekipleri biran evvel gelseler çok iyi olacak. Çünkü; ne yazık ki, Kongre caddesinin bakım ve onarım işleri sizler görmeseniz de halen daha Erzurum’a ve Erzurum belediyelerine bağlı.

Sizler en iyisi mi; Bir ara Kongre caddesine, cağ kebap yemeye gidin..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.