Geçen hafta birçok siyasetçi ve Türkiye nin önde gelen iş adamlarının katılım dağladığı Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu 2018 iş zirvesine iştirak ettim.

TUGİK 2018 İş Zirvesine Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’inde katılım sağladığı iş zirvesine öncelik olarak Son çeyrekte gelen güçlü büyüme ile 2017 yılında ekonominin yıllık büyüme oranının %7,4 olarak gerçekleşmesini değerlendik ve sonuç olarak gördük ki Son çeyrekte gelen güçlü büyüme ile 2017 yılında ekonominin yıllık büyüme oranının %7,4 olarak gerçekleşmesi, bu oranın, Türkiye ekonomisinin, 2016 yılında yaşadığı sorunları, 2017 yılında önemli ölçüde geri bıraktığını bizzat Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ ten dinledim.

Benim birçok makalemde kaleme aldığım yazılarımda olduğu gibi bir kere daha gördüm ki güçlü ekonomi ve güçlü Türkiye, ancak sürdürülebilir bir büyüme ile mümkün bu da özellikle KOBİ’ler adına atılan adımlar, ekonomimiz için itici güç olduğunu bir kere daha ispatlamış oldu.

Büyümede 2017’de yakaladığımız ve OECD ülkeleri arasında Türkiye’yi ilk sıraya taşıyan performansımızda, KOBİ odaklı politikaların etkisini görmemiz mümkün. 2017 büyüme rakamı da gösterdi ki KOBİ’lerimiz büyürse, Türkiye büyüyor.

Çünkü KOBİ Türkiye’nin şah damarıdır, büyümenin sürdürülebilir kılınması için KOBİ odaklı politikaların daha etkin bir reform gündemi ile ele alınması özellikle Erzurum başta olmak üzere Doğu Anadolu bölgesinin kalkınmasında öncü rol oynayacaktır.

TÜGİK 2018 İş zirvesine katılan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ ten Erzurum ve bölgemizdeki KOBİ lerin pozitif bir destek sağlanması yönünde talepte bulunduk çünkü KOBİ ekonominin can damarıdır.

KOBİ canlanırsa ekonomi canlanacaktır

KOBİ canlanırsa istihdam daha çok artacaktır

Ekonomide ki her veri benim tezimi doğrular nitelikte şöyle ki sadece Erzurum ve bölgemizde değil bu Türkiye genelinde de kendisini göstermektedir.

İstihdam verilerinin, KOBİ’lerin büyümedeki payının artmış olabileceğine ilişkin işaret olarak göze çarptığını SGK verilerine göre, özellikle yılın ikinci yarısında ve son çeyreğinde, büyük ölçekli işletmelerde istihdamın üçüncü çeyrekte azaldığı, dördüncü çeyrekte ise kısmen arttığı görülüyor.

KOBİ’lerde ise özellikle mikro ve küçük ölçekli işletmelerin yılın ikinci yarısı ve özellikle son çeyreğinde istihdam artışında ivmelenmeye geçtiği göze çarpıyor. Dolayısıyla Nefes Kredisi ve istihdamın artırılması amacıyla verilen prim destekleri gibi desteklerin, mikro ve küçük ölçekli işletmelerde olumlu yansıdığını görüyoruz.

2018 yılının da güçlü bir büyüme ile kapatılması için, KOBİ’lerin yetkinlikleri artırılmalı, dijital dönüşüm sürecine entegre edilmeli, üretime ve yatırıma dönüşecek teşvik, kredi ve desteklerden daha çok yararlandırılmalı, finansmana erişim başta olmak üzere, nitelikli insan kaynağı ile ihracat güçlerinin artırılması sağlanmalı özellikle Erzurum ve bölgemizde KOBİ lere daha çok destek verilmeli.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.