Yüksek Seçim Kurulu, 7 Haziran’da yapılan 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nin kesin sonuçlarını 18 Haziran tarihi itibariyle açıklamasıyla hükümetin kurulması için 45 günlük süre de resmen başlamış oldu.
Sonuçları yuvarlak hesap kısa bir hatırlatma ile;
 Yurt içi, yurt dışı ve gümrük kapıları dahil;
56 milyon kayıtlı seçmenden, 47 milyonu oy kullanmış, 1 milyon 300 bin geçersiz oy var, yani 10 milyon oy ortada yok…
Bağımsızlarla birlikte 21 parti için sandık başına giden seçmen, yüzde 40,87 AK Parti’ye, yüzde 24,95 CHP’ye, yüzde 16,29 MHP’ye, yüzde 13,12 HDP’ye tercih kullanmış.
46 milyonun dağılımında sandıklardan AK Parti’ye 18 milyon 347 bin 747, CHP’ye 11 milyon 338 bin 887, MHP’ye 7 milyon 423 bin 555, HDP’ye 5 milyon 847 bin 134 oy çıkmış.
Topluyorum; Meclise giren 4 partiye 42 milyon 957 bin 323 oy çıkmış, yaklaşık 3 milyon seçmenin oyu da diğer partilere dağılmış. Bunlar arasında en yüksek görünen ittifakın aldığı toplam oy 923 bin civarında, bunu 488 bin ile bağımsızlar takip ediyor. Ya diğerleri; Vatan Partisi 155 bin, ötekiler yüz binin altında çeyrek yüzbinlerde.
Mevcut seçim sistemine göre, yüzde 10 barajını değil yüzde 5’lere, yüzde ikilere bile çekseniz bunlar arasında sadece ittifak yani Saadet ve BBP çıkıyor sandıktan.
Gelin adı, şekli, şeması henüz belli olmayan Devlet Başkanlığını tersten bakarak burada bir yerlere koyalım bakalım ne sonuçlar çıkıyor? Yasamada nasıl bir meclis dağılımı, yürütme sistemi, senato ya da bölgesel yönetimler
Ortaya çıkan bu soru işaretlerine, TBMM’ye gönderilen partilerin kuracağı koalisyon hükümeti ve şu zamana kadar ortaya atılan senaryolar da eklenebilir.
Bir an önce hükümet kurulmalı.
Partiler siyaseten ön yoklamalarını çektiler, bir süre sonra el ense misali fiİli olarak sahada kamuoyuna net yansıyan görüşmeler başlayacak.
Teamüller gereği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümet kurma görevini en yüksek oyu alan AK Parti’nin Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu’na verecek.
Davutoğlu’nun, 15 gün içerisinde hükümet kurma çalışmalarını tamamlamayı planladığı konuşuluyor. Bu zaman zarfında muhalefetin de kapısını çalacak Davutoğlu, eğer sonuç alamaz ve ilk turda sonuç çıkartamaz ise görevi iade edecek ve bu görev CHP’ye verilecek.
Süreç bu şekilde işleyecek..
Ancak, Ramazanın ilk günü fısıltı gazetesine yansıyan haberlere göre, her ne kadar iş dünyası v.b çevreler AK Parti ve CHP koalisyonunda ısrar etseler bile,  AK Parti ve MHP’nin tabanında ciddi bir oran bu birliktelikten yana göz kırpıyor.
Hatta fısıltı gazetesinin daha mahrem dipnotlarda, bakanlıkların dağılımında bile son rötuşların giderilmeye çalışıldığı iddia ediliyor.
Bu iyimser yaklaşımlarla birlikte adı “kırmızı çizgi”, “bam teli”, “olmazsa olmaz” gibi şartlarda direnmeler olursa, bu görüşmeler CHP ile de yaşanacaktır...
Bugüne kadar yazılan çizilenlere göre, kamuoyu, CHP, MHP, HDP koalisyonunu ihtimal dışında değerlendirirken, AK Parti’siz hükümetin oluşamayacağı görüşünde. 
Azınlık hükümetine dışarıdan yapılacak destekte ise, çok ciddi şeyler koparılır.
Bu durumda kesinlikle bir erken seçim kaçınılmaz olacaktır.
Umarız Ramazanda hallola!
Sonrasına Bayram ola hayrola!
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.