SORUNUN SEBEBİ ANLAŞILDI…

Türkiye genelinde tüm kayak merkezlerindeki liftlerin, yerli ve yabancı turistler tarafından kullanılması genelge uyarınca yasaklanmış!

Gerçi yasak hafta içini kapsamıyor, ama buna rağmen iki günlük hafta sonu yasağı bile turistleri huzursuz etmeye yetti de artı bile…

Türkiye’de irili ufaklı onun üzerinde kayak merkezi var. Bu merkezlerin önde gelenleri ise, Palandöken, Uludağ, Erciyes, Kartalkaya ve Sarıkamış… Yerli ve yabancı kayak severler, her kış ülkemizde kayak yapmak için bu merkezleri tercih ediyorlar.

KORONA TÜM PLANLARI YERLE BİR ETTİ!

Ancak bu kış küresel bir sorun olan Korona yüzünden, herkesin ve her şeyin dengesi değişti; tüm planlar alt üst oldu ve alışılagelmiş organizasyonlar şekil değiştirdi.

PALANDÖKEN HAZIR KITA BEKLİYORDU…

Türkiye’nin en iddialı kayak merkezlerinden biri olan Palandöken, kış sezonundan önce yaptığı hazırlıklarda, bir milyon turist üzerine tüm hesaplarını yaptı. Özellikle Rusya, Ukrayna, İran, Gürcistan ve Almanya’dan misafir bekliyordu. Bu hani hayali bir beklenti de değildi. Çünkü önceden yapılan rezervasyonlar ve tur şirketlerinin talebi bu öngörüyü haklı çıkarıyordu.

DÜNYA YENİDEN KAPANDI!

Fakat ne yazık ki pandemi süreci beklentilerin aksine seyredince dünya, yeniden bir kapanma ve olağanüstü önlemler alma yoluna gitti. İşte plan dışı gelişmede hemen her sektörü derinden etkilediği gibi ne yazık ki kış turizmini de vurdu.

YABANCILAR ŞOK OLDU!

Hükümet salgının artması üzerine çıkardığı yeni yasakları programlarken, muhtemelen daha önce ülkemize kayak turizmi için rezervasyon yapmış olan yabancı misafirlerin durumunu hesap edemedi. Toptancı bir bakışla kayak merkezlerindeki liftlerin çalışmasını durdu.

TOPLU YEMEK SERBEST, MÜNFERİT KAYAK YASAK!

Lakin işin içinde bir açmaz vardı. O da şu: Misal; yabancı turist kafileler halinde Erzurum’a gelebilir, yine kafileler halinde otellerde konaklayıp yemek yiyebilir, alış-verişe çıkabilir, ama liftleri kullanamaz, dolaysıyla da kayak yapamaz!

OTELDE HAPİS Mİ KALALIM?

İşte bu sorun geçtiğimiz hafta Erzurum’da kendisini öyle bir gösterdi ki 189 kişilik Ukrayna turist kafilesi isyanın eşiğine geldi. “Biz buraya kayak yapmak için para ödedik, ama şimdi bize deniliyor ki otelde toplu oturun, toplu yemek yiyin, toplu alış-veriş yapın, ama tek tek kayak yapmayın!”

VALİ SORUNU AŞMAYA ÇALIŞIYOR

Gerçekten de anlaşılır gibi değil. Farkındayız, Vali Okay Memiş bu mesele için kaç günden beri olağanüstü bir mücadele veriyor. Öyle ya, sırada bekleyen Erzurum’a gelmek üzere olan daha binlerce yapancı turist var. Kimsenin Korona önlemlerine bir itirazı yok. Çünkü bu illetin, şakası olmadığını bütün dünya canıyla ödeyerek öğrendi.

YASAK HER GÜNÜ KAPSAMIYOR, AMA…

Meseleyi, ortaya dost doğu koymak gerek... Malum, turistlere ya da yerli misafirlere yönelik yasak, yalnızca hafta sonu sokağa çıkma yasağı olan Cumartesi ve Pazar günlerini kapsıyor. Ama görüyoruz ki buna rağmen yabancı misafirlerimiz iki gün boyunca kayak yapamamaktın ötürü rahatsız oluyorlar. Diyeceksiniz ki, “kardeşim adamın ekmek parası olan tezgahı kapalı siz onu bırakıp turistlerin hakkını mı savunuyorsunuz? Hayır tabii ki önceliğimiz bizim yerli esnafımızdır, ama öte yandan da bu turistlerin hakları var.

HÜKÜMETTEN ÇÖZÜM BEKLENİYOR

Muhtemelen bu gün Turizm, İçişleri ve Sağlık bakanları müşterek bir toplantı yapacak. Beklenen odur ki bu üç bakanın toplantısında kayak merkezlerinde yabancı turistlere yönelik yeni bir adım atılacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.