İklim şartları, yüksek rakım birçok alanda avantaj sağlasa da bazı alanlarda da hastalıklara davetiye çıkarıyor. Erzurum’da yaşayanları bekleyen en büyük hastalıklardan birisi, dokunduğu anda insanı bir buz gibi günbegün eriten kanser..! Kansere bağlı ölümlerin en yüksek olduğu iller arasında Ankara, İzmir, Artvin, Elazığ, Gümüşhane, Düzce liste başında yer alıyor. Erzurum listeye bile giremiyor ama Mide ve yemek borusu kanserinde listenin başında ne yazık ki Erzurum var…!

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji bölümü tarafından hazırlanan yaşlılık araştırması sonuçlarına göre Erzurum, Mide ve yemek borusu kanserinde en riskli bölge. Kadınlarda Akciğer kanseri riskine yakalanma sıklığı İzmir’de yüz binde 9.2, Eskişehir’de 8.7, Bursa’da 6.1, Edirne’de 3.4, Antalya’da 8.3, Trabzon’da 4.2, Samsun’da 7.3, Erzurum’da ise 10.3 olduğu araştırmanın sonuçlarından birisi. Erkeklerde ise mide kanseri oranı İzmir’de yüz binde 12.8, Eskişehir’de 0, Bursa’da 14.1, Edirne’de 12, Antalya’da 11.7, Trabzon’da 22, Samsun’da 14.7, Erzurum’da ise 30.5. Yine kadınlarda mide kanserine yakalanma oranı İzmir’de yüz binde 6.7, Eskişehir’de 6.6, Bursa’da 6, Edirne’de 4.5, Antalya’da 5.3, Trabzon’da 13.9, Samsun’da 7.6, Erzurum’da da 18.

Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre; iklim şartlarının bu illete yakalanmada etkisi büyük. Mide kanserine davetiye çıkaran hareket ise; ‘’Çok sıcak olarak bir şeyler yemek ve içmek. Yine tuzlu olarak saklanmış etler ve turşu’’. Erzurum kadınlarında daha çok rastlanmasının sebebi olarak ise hava kirliliği tek sebep. Özellikle kış aylarında yeteri derecede havalandırılamayan evler resmen kansere gel gel diyerek, davetiye çıkarıyor.

Kış aylarına bağlı olarak kirli havadan dolayı hava sahası aylarca kararan Erzurum’da mide kanseri riski çok fazla. Bilim insanlarının yaptığı araştırma sonuçları hava kalitemizin sonuçlarını ortaya bir kez daha çıkarıyor. Yine bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda şehrin hava koridorlarının kapalı olduğu da önceki yıllarda ortaya konulmuştu. Ortaya konuldu da ne mi oldu..? Koskocaman bir hiç.

Velhasılı kelam sonuç; sıfıra sıfır elde var sıfır…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.