Günümüzde kamuda çalışmak ve işçi çalıştırmak artık eskisi gibi kara bir düzen içinde herhangi bir siyasinin iki dudağı arasında veya “yakınımdır” ibareli kâğıtlarla yapılmamaktadır. Kurumlara ilişkin personel rejimlerinde önemli değişiklikler yapılmıştır. Her sistemde eksiklikler ve yanlışlıklar olabileceği gibi her şeyin yenisinin eskisinden etkin olacağından hareketle bugünkü yazımızı İŞKUR vasıtasıyla işçi alımı ve işçi çalıştırmaya dair esaslara ayırdık.
Ülkemizde İş Kanunlarına göre “kamu kurum ve kuruluşlarında” çalıştırılmak üzere sürekli veya geçici işçi alınmasına dair temel mevzuat “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik”tir. Bu yönetmeliğe göre yerel idareler açısından il özel idareleri, belediyeler, bunların kurudukları mahalli idare birlikleri ile bunlara bağlı kuruluşlar, müessese ve işletmelerine sürekli veya geçici işçi alımı düzenlenmektedir.
Bu alımlara ilişkin ilanlar ve duyurula İŞKUR’un resmi internet sitesinden ve ilgili kurumun uygun göreceği iletişim yöntemi ile yapılır.
İşçi alımlarında genel olarak Türk Vatandaşlığına sahip olmak, 18 yaşı doldurmak, belirli suçlardan ceza almamış olmak ve hangi kurum veya kuruluş alım yapacaksa o kuruluşa ait özel kanunlardaki şartlara sahip olmak gerekir.
Kamu kurumları sürekli işçi ihtiyaçlarını il düzeyinde, geçici işçi ihtiyaçlarını ise il ve ilçe düzeyinde İŞKUR’dan talep ederler. Mesela süreli işçi ihtiyacı için Erzurum Büyükşehir Belediyesinin İŞKUR’a yapmış olduğu isteğe yalnızca Erzurum’da ikametgâhı olanlar başvurabileceklerdir. Eğer ihtiyaç il düzeyinde karşılanamıyorsa ulusal olarak; ihtiyaç ilçe düzeyinde karşılanamıyorsa önce il sonra ulusal olarak talep edilir.
Kamu Kurum ve Kuruluşları işçi alımına dair şartları belirlerken şunlara dikkat etmelidirler;
-Talep, eğitim düzeyleri karışık değil, yalnızca biri için yapılmalıdır. Örneğin ilkokul mezunu ile üniversite mezunu için aynı iş talebinde bulunulamaz;
-Eğitim durumlarının belirtilmesinde şu veya bu kurumdan eğitim olmak değil, mesleğe uygun bölümlerin belirtilmesi gerekir;
-Bazı meslekler hariç yaş sınırı getirilemez;
-Cinsiyet ayrımına yer verilemez (kadın veya erkek diyerek);
-Talep edilen iş ile işçide aranacak şartlar arasında bağ bulunması gerekir;
-İşin niteliği hariç özürlülük ayrımı yapılamaz.
Esas olarak kamu kurum ve kuruluşlarının orta öğretim ve daha yüksek eğitim düzeyindeki işçi talepleri Kamu Personeli Seçme Sınavı, yani kısaltılmış hali ile KPSS puanı ile belirlenir.
İlköğretim ve altında eğitim düzeyinde işçi talepleri ile eğitim şartı aranmaksızın kömür ve maden işletmelerinin yer altı işlerinde çalıştırılacaklara ilişkin taleplere gönderilecek adaylar ise noter huzurunda çekilecek kura ile belirlenir. Bununla ilgili detaylı bilgiye ise www.iskur.gov.tr adresinden ulaşılabilir.
Belirtmek gerekir ki KPSS’de başarılı olmak işe yerleştirme için tek başına hak iddia etmek için yeterli değildir.
Önemli bir diğer husus ise “Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Masraf Karşılıklarının Tespiti ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik”te yer alan 5 ve 6 ncı maddelerdir. Bu maddelere göre İŞKUR, 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 16 ve 17 nci maddelerine istinaden yerine getirdiği hizmetler için yapılan masrafların tamamını veya bir kısmını hizmet götürülen işverenden alabilir.
Görülen o ki artık kimse bilmeden veya kapalı kapılar ardından kamu personeli istihdam edemeyecek. Yukarıda da belirttiğimiz üzere her sistemde eksiklikler ve hatta yanlışlıklar olacaktır. Ancak unutmamak gerekir ki eksik ve yanlışlar yine insanoğlunun kendini öğrenmesi ile giderilebilmektedir.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.