Tortum merkezi olan Nihah’ın (Yeşildere) tanınmış ailelerinden ve Külekçi oğullarındandır.1305(1889) yılında dünyaya gelmiş Tortum Sandık Emini Ömer Lütfü Efendinin oğludur.İlk tahsilini tortumda yaptıktan sonra Erzurum'a gelerek "Pervizoğlu Medresesinde" okumasını devam ettirir. Bu arda dönemin en önemli müderrislerinden olan Yetim Hocadan ders alır. Medrese tahsilinden sonra "Erzurum Daru'l Muallim Mektebine" girer ve 1912 yılında (1328) "Aliyyül Ala" (pekiyi) derecesi ile mektebi bitirir. Erzurum Vilayetinin Doğubayazıt sancağının Hamur Bucağında bulunan "iptida-i mektebi" muallimliğine atanır.Muallimliğinin bu ilk yıllarında  eğitim ve öğretim işlerine bütün gücüyle devam eder. İşleri düzenler, yöre insanıyla kaynaşır.
Birinci Dünya Savaşı çıkınca askere alınır ve Tokat'a gönderilir. Askerliğini burada yapar.Asım Efendi boş durmaz  vilayette bulunan mekteplerde ki çocuklara ve ordudaki askerlere dersler verir. Savaş sonrasında Asım Hoca Tortum'un Azort nahiyesi müdürlüğüne atanır. Bir kaç yıl burada başarılı çalışmalar yaptıktan sonra  tekrar  muallimlik hayatına başlar.  Tortum merkeze gelerek baş öğretmen olur. Buradaki başarılı çalışmalarından ötürü terfi ettirilerek  ilköğretim müfettişi yapılır.Uzun bir müddet müfettişlik yapar. Bir süre sonra müfettişlikten ayrılarak tekrar muallimliğe döner ve "Kars Yatı Mektebine" müdür olarak atanır. Beş yıl burada müdürlük yaptıktan sonra  1945 yılında "Tortum Maarif Memurluğuna" atanır. Bu görevdeyken emekli olur.
1946 seçimlere girerek  "Tortum Meclis idare azalığına" seçilir.  Beş yıl süren bu çalışmalarda  Tortum ilçesinin maarif işlerini çözmeye gayret eder.
1953 yılında Erzurum İmam Hatip Mektebi açılır. Mektep İstanbul kapıdaki "Gazi Ahmet Muhtar Paşa Ortaokulunun" karşısındaki iki taş binada açılır. Binalardan biri okul olurken diğeri yatılı öğrencilerin pansiyonu olur. Ancak Arapça okutacak hoca bulmak zordur. Bunun üzerine  Milli Eğitim yetkilileri Asım Hocanın Tortumdan gelip " İmam Hatip'te" Arapça okutması için ricada bulunurlar.
65 yaşındaki Asım Hoca bu isteği kırmaz İmam Hatip'te  "Arapça" okutmaya devam eder. İlerlemiş yaşına rağmen öğrencilerini yetiştirmeye gayret eder. Bu görevi yürütürken hastalanır, Tortuma dönmek zorunda kalır.  Bütün ömrünü okumak ve okutmakta geçirir. Yüzlerce talebe yetiştirir. 1912 yılında başladığı muallimliğini bir kaç ara hariç  yaklaşık 50 yıl sürdürür. Asım Hoca öğretmenliğinin yanında Halk Aşığı "Narmanlı Sümmani" ile ilgili  şiirleri derlemiş,toplamış mahalli edebiyat çalışmalarına da katkıda bulunmuştur. Asım Hoca bununla yetinmeyerek Tortum,Oltu,Narman,İspir ve Yusufeli yöresinde yetişen alimlerle ilgili çalışmalarda yapmıştır.24 Nisan 1962 yılında vefat etmiş ve kendi köyü olan Yeşildere mezarlığına defnedilmiştir.
İlerlemiş yaşına rağmen İmam Hatip Lisesinde yıllarca Arapça dersi okutan hocamıza karşı yapılacak güzel şeylerden Biri hocamızı anmaktır. Umarım herkesin İmam Hatipli yarışına girdiği şu günlerde ilgililer hocamızı hatırlar ve  gereken hürmeti gösterirler. Ben bir çağrı yapayımda ....
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.