İhtiyaçlar sınırsızdır. İhtiyaçları sonsuza kadar sıralayabiliriz.

İhtiyaçlar hayat devam ettikçe zirvelerde dolaşacaktır. İhtiyacın diline dolanan acil çığlık; “mecbur”!

Mecburun alternatifi sabır mıdır, sabırsa eğer; müsait şart ve zamanı beklemek için süreçtir.

İhtiyaçlar üzerinde çok fazla kafa yormak lazım.

İhtiyaçlar ikiye ayrılabilir; gerçek ihtiyaçlar, gerçek olmayan ihtiyaçlar diye!

Eviniz için yakacak gerçek bir ihtiyaçtır, soba, kalorifer, kömür, elektrik alternatiftir ama şömine bir ihtiyaç değildir. Sadece şömine mevcutsa o zaman şöminede yakacak ihtiyaçtır.

Evde ekmek bıçağı bir ihtiyaçtır; bileme aracı da bir ihtiyaçtır; ancak bileme aracı bıçak kadar gerekli ve acil değildir.

İki veya daha fazla bileme aracınız varsa bu lüks yani israftır!

Dünyada hiçbir insan, hiçbir ülke ihtiyaçlarına doğru karar verip doğru yerlerde kullanamadan zengin olamaz. İsrafı önlemedikçe hiçbir kimse, hiçbir devlet ekonomisini ayakta dik olarak hiç tutamaz. Bütçe açık verir ve o bütçe bir kere açık vermeye görsün!

İnsanların ceplerinde kredi kartları var; bir başkası ödeyecek gibi harcama yapabiliyorlar insafsızca. Ya da bir ütopik umutları var; bir yerden gelir nasılsa veya bir ek iş yaparım veya daha bir sürü ütopya! Buradaki gerçek bir tanedir; hayatta kalacaksanız o kartı siz ödeyeceksiniz!

Her alışveriş ihtiyaçtan yapılmıyor!

Beğeni kazanma, desinler, riskten kurtulma, konfor sağlama, kazanç sağlama, psikolojik hastalıklar sebepleriyle alışverişler yapılıyor. İsraf ise batırıyor.

Bu gerçek!

Devlet bu vatandaşın devleti olduğuna göre o da ayaklarını yorganına göre uzatması gerekirken o da birkaç mahalle ötesine kadar uzatıyor.

Aslında herkesin problemi, üretemeden, kazanamadan harcamak!

Üretme konusunda ceddimizden farkımız yok!

Üçüncü Ahmet halledildiği, İbrahim Paşa’nın devrildiği Lale Devri şekil olarak sona erdi ama fiziki olarak devam etti; edecek gibi de görünüyor.

İbrahim Paşa hem de “Artık insanlar lale yetiştirip eğleniyorlar Şevketlüm, sıkıntıları yok” dediği gün devrilmişti.

Devlet olsun, vatandaşlar olsun mutlaka harcamalarında israftan kaçınmalı, kazanılmamış paradan harcama yapmamalıdır.

Büyük antika resimde yer alan kural; üret, sat, kazan, bir miktarını ihtiyaçlarına ayır ve tekrar yatırım yap! Asla ve asla ama asla israf etme!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.