Özellikle hatıratlara bayılırım. Yakın tarihte yaşanmış, özellikle de kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerin anıları, oldum olası beni cezbetmiştir. ERVAK'ın Başkanı değerli ağabeyim Erdal Güzel'in zaman zaman haber sitelerinde paylaştığı anılar, vazgeçilmezlerim arasındadır. Ne zaman da görsem, nefis yazı dili ile kaleme aldığı anılarına bir şekilde devam etmesini ve bu dizi halinde yayınlattığı anıları artık kitaba dönüştürmesini de istemişimdir. Kazım Karabekir, Atatürk'ün uşağı Dranas, Kılıç Ali, Mehmet Kırkıncı, Alparslan Türkeş, İhsan Sabri Çağlayangil, Hasan Cemal, Yaşar Okuyan, Altan Öymen, Aydın Boysan, Leyla Umar ve son olarak da Diyanet İşleri'nin ilk başkanı olan Mehmet Rıfat Börekçi'nin hayatı ve hatıratları, 'bitmesin hiç' dediğim, ilgi ile okuduklarımdandır.
***
Milli Eğitim eski Müdürü Fevzi Budak ağabeyimin de köşe yazmaya başladığını öğrendiğimde de çok sevinmiştim. Kendisine de zaman zaman günlük de tuttuğunu bildiğimden özellikle Maarif Müdürlüğü döneminde yaşadıklarını kaleme almasını beklediğimi de söylemiştim. İşte mutlaka anılarını yazmasını istediklerimden ve beklediklerimden birisi de Diyanet İşleri eski Başkanı, değerli hemşehrimiz Mehmet Nuri Yılmaz'dı. Mehmet Nuri hocanın anılarından oluşan bir kitap hazırlığı içinde olduğunu öğrendiğimde inanılmaz sevinmiştim. İçerisinde Fetullah Gülen'den, Naim Hoca'ya, Süleyman Demirel'den Ecevit'e ve Papa Jean Paul'a kadar çoğu renkli kişilik ile ilgili hatıratların yeralacağı kitabı merakla bekliyorum.
***
Her fırsatta bir şekilde memleketi Erzurum'a gelen ve burada dostlarıyla buluşarak hasret gideren Nuri hoca, yanında işadamı Yılmaz Kuşkay olduğu halde bugün akşam üzeri Kitapsarayı'nın önünde karşılaştık. İşletme sahibi sevgili Adnan (Atalay) bizi kapı önünde görünce, içeriye, kafede çay içmeye davet etti. Biz de içeri girdik ve Adnan'ımın çayını içtik. Bu güzel sohbette Hayati Bilge ve Nurullah Pala ve Erdal Kuşkay da bizleri yanlız bırakmadı. Aynı zamanda iyi bir Fırfırik okuru da olan Mehmet Nuri hoca ile koyu sohbete daha dalmadan, kitabı konuştuk. 'Ne oldu hocam, kitap bitti mi?' diye sordum. O da hazırlıklarının devam ettiğini ve yakında basım için matbaaya verileceğini söyledi.
***
Mehmet Nuri Yılmaz, Türkiye'de en uzun süreli Diyanet İşleri Başkanlığı yapanlardan biri. Bir döneme damgasını vuran Mehmet Nuri hocamın bu anılarını, merakla beklediğimi kendisine de söyledim. Allah kolaylık versin. Diyanet İşleri Başkanlığı yaptığı dönemlere ait bir çok detayı da sayesinde öğrenmiş olacak, bir çok merakımızı da bu sayede gidermiş olacağız!
--- 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.