Son yıllarda Erzurum piyasalarını alt üst eden Alışveriş merkezlerinde adeta insan patlaması yaşanıyor. Profesyonel manada şehirde iki tane bulunan AVM, yaz kış dinlemeden insanların akınına uğruyor. Öyle ki, AVM yöneticileri bile ilginin yüksekliğine şaşırıyorlar.
Erzurum, ilk alış veriş merkeziyle İstasyon meydanında tanıştı. Birkaç yıl sonra Yenişehir semtinde bölgenin en büyük ve en kapsamlı AVM’nin faaliyete geçmesiyle İstasyon meydanındaki Galeria, kaderine terk edildi. Erzurum’da ticari hayatı sekteye uğratan birçok esnafın işyerine kepenk vurmasına neden olan AVM, şehir insanının alışkanlıklarını bile değiştirdi.  Öyle ki, Ramazan ayında oruç yenilmez diye bilinen Erzurum’da AVM’de insanlar öğlen yemeklerini büyük bir iştahla çok rahatça yiyebildiler.  Son olarak da Palerium AVM, kapılarını Erzurumluların hizmetine açtı. Palerium’da açıldığı ilk günden bu yana yerli yabancı genç yaşlı herkesin buluşma mekanı oldu.  Önümüzdeki sene sonu itibariyle hizmete gireceği belirtilen ve biteceği gün merakla beklenen MNG Mall ise şehir esnafının en büyük kabuslarından bir başkası.
Cezbeden yapılarıyla her geçen gün daha fazla insanı kendine çeken AVM’lerin karşısında, kaldırımlara taşan tezgahları, yol üzerlerindeki tabureleriyle Erzurum esnafı. Yıllardan beridir kendilerini yenileyemeyen, müşteriyi çekecek planlamalar yapamayan seçim yapmak dışında hiçbir faaliyeti olmayan Esnaf Odaları Birliğiyle AVM’lerin rakipleri şehir esnafı. Şehrin en hareketli Caddelerinde hortumla arabasını yıkayan, içini temizleyen ve çöplerini yola atmaktan çekinmeyen esnafın karşısında her saat başı temizlenen pırıl pırıl mekânlarda hizmet sunan AVM’ler. Dükkânlarının önüne müşterilerin araçlarını çekmelerini önlemek için kendi araçlarını park edip, kaldırımları işgal ederek müşterinin gelmesini engelleyen esnafa karşılık, müşterisine güvenli bir şekilde otopark imkanı sunan AVM’ler, bitmedi müşterisinin alış verişini rahatça yapabilmesi için çocuklara oyun parkları kuran AVM’ler. Ve daha neler neler…
Bir yanda sadece Erzurum insanını değil, bölge insanını kendine çekmeye çalışan AVM’ler diğer yanda ise mahallelinin bile gözünden düşen dükkan kirasını veremeyen, sigortasını ödeyemeyen ve asgari ücretle AVM’lerde iş arayan Erzurum esnafları. Yıllardan beridir bir türlü güç birliği yapmayı beceremeyen esnaflar, aidat almak dışında hiçbir maharetleri olmayan oda başkanları AVM’lerin ekmeğine her geçen gün daha fazla yağ sürüyorlar.
Kimse kusura bakmasın, birilerine kızmak, sövmek hiçbir şeyi değiştirmez.  Müşteri ilgi, alaka ve hizmet ister. Esnaf olarak sizler kendinizi yenilemedikten sonra AVM’ler sayenizde birlerini bin edecekler, haberiniz olsun. O halde haydi AVM’ye
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Dilara 2014-09-08 23:38:07

Guzel yazı tebrikler

Avatar
OSMAN 2014-09-05 20:18:54

tam oni̇ki̇den vurulmuş bi̇r yazi hari̇ka bi̇r tespi̇t. valla doğru.

Avatar
RAKİP 2014-09-02 16:25:18

erzurumlu hep kendi̇ insanına acimasiz yabanciya hayrandir erzurumlu bi̇r yeri̇n di̇bi̇ne batsın da ne olursa olsun

Avatar
Yücel KAYABAŞI 2014-09-02 14:36:36

gerçekten de öyle. esnafımızın kaba hareketleri, müşteriyi para olarak gören hareketleri, dükkanlarının önünde araba satmaları. i̇şte bunun için avmler dolup taşıyor.