Geçtiğimiz günlerde Havuzbaşı’nda Türk Bayrağı resmedildi. Amaç, “Teröre karşı Tek Ses ve Tek Yürek” etkinliği ile dikkat çekmekti.
Tepki doğru, sanatın görselliği de hayli güzeldi…
Ancaaak, süs havuzuna yani  tabana, ayak mesafesi altına Türk Bayrağı’nın resmedilişi son derece yanlıştı.
Hem de koca Kolordu Komutanlığı karargâh binasının önünde…
Kimseden gık çıkmadı..
Hangi aklıselim buna izin verdi ise; Bütün dünyanın dikkatini çeken Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan’ın Yüce Türk Milletini temsilen her defasında dünya liderleriyle aile fotoğraflarına konu olan tepkileri de mi hafızalardan silindi.
Ya da, zamanın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Japonya’daki sert tepkisi ne tez unutuldu.
Türk Bayrağı’nın yapımında kanuna ve kanunun öngördüğü tüzüğe uyulması gerekiyor.
Gelişigüzel bayrak yapımı kanun ve nizama aykırı…
Türk Bayrağı göklerdedir, gönderdedir, rengi, boyutları, ölçüsü ve yönü kanunda açıkça belirtilmiştir.
Misal özetle; Türk Bayrağı,  yas alameti olarak 10 Kasım’da yarıya çekilir. Yas alameti olmak üzere Bayrağın yarıya çekileceği diğer haller ve zamanı Başbakanlıkça ilan edilir.
Bu kadar hassas…
Türk Bayrağı, Cumhurbaşkanlığı yapmış kişilerin, şehitlerin ve tüzükte belirlenecek asker ve sivil kişilerin cenaze törenlerinde bunların tabutlarına, açılış törenlerinde ATATÜRK heykellerine veya resmi yemin törenlerinde masalara örtülebilir.
Güruh bazı yöneticilerin temsil ettikleri mülki idare veya kurumlarda rengi solmuş, sağından solundan yırtılmış bayrak durumlarına az rastlanmıyor..
Halbu ki, Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez.
Ayrıca şöyle ki; Türk Bayrağı, oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez.
Hiçbir siyasi parti, teşekkül, dernek, vakıf ve tüzükte belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan kurum ve kuruluşun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teşkil edecek şekilde kullanılamaz.
Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz.
Bu Kanuna ve tüzüğe aykırı fiiller yetkililerce derhal önlenir ve gerekli soruşturma yapılır.
Bu kanuna ve tüzüğe aykırı olarak Bayrak yapmak, satmak ve kullanmak yasaktır. Bu yasağa aykırı olarak yapılan Bayraklar o mahallin yetkili amirlerince toplatılır.
Bütün bunlara bakıldığında Türk Bayrağının gelişi güzel kullanılamayacağı, eğer kullanılırsa yetkililerce engel olunacağının bilinmesi gerekir.
Geçenlerde yine bir cenaze törenine katılmak için gittiğim Sivas’ta bir otomobilin ön kaputuna Türk Bayrağı’ öylece resmedilmesi yine dikkatimi çekmişti.
Yav arkadaş, sevgini anlıyorum da saygıda bir bilgi eksikliği var sanırım. O Ay-Yıldız’a ben de boynumu uzatırım. Ancak, yaptığın iş doğru değil. Öyle olsa, yerli üreteceğimiz otomobillerimizi Albayrak renklerle donatalım…
Velhasılı kelam;
TÜRK BAYRAĞI, TÜRK HALKININ GURUR KAYNAĞIDIR.
ONU KULLANIRKEN DİKKATLİ OLALIM!
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.