Seksenli yılların sonlarında katıldığım bir toplantıda eğitim veren yabancı bir tıp uzmanı geleceğin hastalıklarını sıralarken psikolojik hastalıkların ve buna bağlı olarak ilaçların kullanımın giderek artacağını söylemişti. Organik hastalıklar içinde ise kalp hastalıkları, kanser vardı. Sonra; eklem ve kasları insanoğlunun giderek daha az kullanmasına bağlı fizik tedavi hastalarının artacağını söylemişti.

Bu bir kehanet değildi.

İnsanların giderek daha az hareket etmesi ile beraber beslenmeye kötü örnek teşkil etmesi de eklenince psikolojik ve organik hastalıklarda artışlar geldi.

Aynı çerçevede dolaşan insan mutsuz! Rutin ve hayatına hobileriyle renk katamayan insan mutsuz! Karamsar ve melankolik bir ruh haline girmenin en iyi yolu hiçbir iş yapmadan, fiziksel olarak hareketsiz aynı çerçevede yer almaktır!

Organik bir rahatsızlığa yakalandıktan sonrada hayatını yalnızca hastalığına adayan ve her türlü sosyal hayatını terk eden insanoğlu bu seferde organik hastalığının ağır psikolojik baskısıyla baş başa kalmaktadır.

Her yaşta her insanın yapabileceği hareketlenme tarzları vardır. Doğa yürüyüşü yapmak, bisiklete binmek, evde ip atlamak, eve yerleştirilen herhangi bir spor aleti önünde amatörce spor yapmak hareketlenmelerden sadece bir kaçıdır. Mesela ben bir dağcılık kulübüyle tırmanışlara gidiyorum, haftada beş altı defa günde on bin veya daha fazla doğada veya yakın çevremde yürüyüş yapıyor, evde kum torbasında çalışıyorum.

Bence evde yapılabilecek en basit ve en sağlıklı spor şekli kum torbasında antrenman yapmaktır. Bütün vücut çalışıyor.

Günlük yakın ve uzak çevrelerde yapılacak yürüyüşler bile insanı hem ruhen hem bedenen güçlendirir.

Moral, motivasyon insana hayata tutunmasının ipekten yapılmış, çelik kuşaklarıdır. Bu kuşağı kendi elimizle ya bağlıyor ya hareketsiz oturarak pasif intihar şeklini tercih ediyoruz.

Birçok hastalığın tedavisi üçayaklıdır. İlaç kullanmak, uygun diyetle beslenmek ve bedenle hareket yapmak! Bu üçayaktan bir tanesi eksik olduğunda tedavilerin başarı oranları düşük olmakla beraber hastalığın ağırlaşması için risk daha yüksek demektir.

Spor yapmak, hareketlenmeler için etkinliklere katılmak için tek engel biliyorum; sadece ve sadece kendimiz! Birçoğumuz eriniyoruz, tembellik ve pintilik hastalığına yakalanmışız ve kendimize yazık, çok yazık ediyoruz!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.