Hayatımız her şeyi anlamaya çalışmakla geçer. Anladıklarımız ise bence gayet sınırlıdır. Birçok insanın ise herhangi bir şeyi anlamaya çalışmakla ilgili bir endişesi yoktur; bu üzücü bir durumdur!

Din kavramı da böyledir.

Anlamaya çalışanlar, anlayanlar ve anlamaktan ziyade inanmayı tercih edenler diye düşünebiliriz.

Kendi dilinde okumak şarttır (farzdır); anlamak için!

İnanmaya çalışanlar grubu önemli bir orandadır. Bu grup daha ziyade başkalarının sözüyle Kuran’ı anlarlar, inanırlar, amel ederler!

Eğer Kuran okuyup, Kuran’ın genel veya başkaları için mesajlarıyla çok fazla ilgileniyorsanız; anlamaya ya çalışmıyorsunuz, ya da anlamıyorsunuz demektir!

Kuran okuyor isek; mesajların önce kendimize direk hitap ettiğini görürüz!

Kuran’da yasaklar önce insanın kendi nefsiyle ilgilidir. Haram yemek (kul hakkı), zina etmek, içki içmek, kumar oynamak, fal bakmak, kayıptan haber vermek ve bunlara inanmak haramdır! Fitne çıkarmak, ara bozmak, şiddet, adam öldürmek, kürtaj yapmak/ yaptırmak, boşadığın kadının hakkını vermemek, aldığın yeni hanımın mihrini eski kocasına vermemek, akrabayla ilişkini kesmek, ana-babaya bakmamak, yalan söylemek haramdır! Allah’a ve kullarına iftira etmek, mirası adilce bölmemek, emanete hıyanet etmek, gasp, yalancı şahitlik yapmak, faiz alıp-vermek haramdır! İnsanları dinlerinde gruplara ayırmak haramdır. Allah’tan başkasının kudret, kuvvet ve koruyucu, rızık verici, yaşatan ve öldüren olduğuna inanmak, günahları affedeceğine inanmak ise katmerli haramdır; açıklaması ise şirktir (Zümer 3)!

Bu saydığım haramlar kişinin kendi şahsıyla ilgili haramlardır!

Kuran’ı anlıyorum diyen insanlarımız bu haramları tek tek düşünüp anlamlandırdığında sorumluluğun direk insanın kendisinde olduğunu anlar!

Bu İlahi yasaklara uymayı başkasından bekliyor, başkasını sorumlu tutuyorsa, Kuran’ı anlayamamış demektir!

Müslümanız, cennet umuyoruz, elbette haklıyız ama bu yukarıdaki konular hakkında ne düşünüyoruz, üzerimize düşenleri ne kadar yapıyoruz?

İbadet yapmak farz, terk etmek haram; ibadetin kabulünün ilk şartı haramları terk etmek!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.