Atalarımız derler ki; ‘’Güneş girmeyen eve doktor girermiş’’ Uzmanlar diyor ki; ‘’Her gün 20 dakika güneşlenmek (D vitamini) vücudun sıhhat ve mutluluğu için elzemdir’’. Bilim insanları da diyor ki; Erzurum dünyanın en çok güneş alan şehirlerinden birisi. Hem de en etkili şekilde. Yani dik şekilde. Dolayısıyla Erzurum, güneş enerji sistemlerinde, başlı başına bir potansiyel. Bir kere kurulacak sistem sayesinde ödenecek aylık fatura tutarı sıfırlanacak, keseniz rahatlayacak, ay sonunda yüzünüzde güller açacak..!

Coğrafi konum olarak güneş ışınlarının dik olarak geldiği bir yapıya sahip olan Erzurum, yüksek rakımından dolayı, yenilenebilir enerji üretimi alanında tam bir merkez. Yapılan araştırmaya göre; Erzurum’da güneş enerji potansiyeli yıllık bin 700 saatin üzerinde. Yani günlük 8 saat. Dolayısıyla enerji üretimi açısından ülkemizin en ideal kenti. Almanya, İtalya, Japonya, İspanya, Çin ve ABD’den sonra da ülkemiz güneş enerjisinde yılda 380 milyar kilovat saat elektrik üretecek güçte. Erzurum ise dünyada ve ülkemizde en avantajlı konumda. Haliyle de kışın dezavantajı sistemle avantaja dönüştürülebiliyor.

Erzurum soğuğunda güneşle ısınılır mı dediniz? İnanması zor ama Erzurum kış’ı bu konuda biçilmiş kaftan. Kış mevsiminde yağan karın panel yüzeylerinin sıcak olması nedeniyle paneller üzerinde kalmaması ve yansıyan ışığın aydınlanmayı artırmasından dolayı Erzurum, kış aylarında çok daha fazla avantajlı. Sistemle, elektrik faturası, kömür ya da doğalgaz faturası artık hayatınızdan çıkmış olacak… Çünkü; hem elektrik üretecek, hem de evinizi ısıtacaksınız.

Bu işin maliyeti ne kadar mı dediniz? Hemen kabaca hesabı çıkaralım. 100 metrekarelik bir ev için güneş enerjisiyle ısınma ve aydınlanmanın maliyeti 40-45 bin lira civarında. Bir kere kurulacak sistemin ömrü ise 30 yıl. Sonrasında ise, havalar nasıl olursa olsun, sizin havanız güneşli olacak..! En iyisi mi siz elektrik için, ısınma için Güneş’e bir daha iyice bir bakın. Çünkü; güneşi görebilmek için de güneşin ışığına ihtiyaç vardır.

Bu arada hatırlatmak isterim ki, Güneş her gün yeniden doğuyor…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.