YEŞİL KART’A HARCAMA TAKİBİ GELİYOR

Türkiye’de milyonlarca kişiye sağlık güvencesi sağlayan Yeşil Kart’la ilgili yeni düzenleme, Yılbaşı’ndan itibaren hayata geçirilecek. Uygulamayla, Yeşil Kart sahipleri, banka kredi kartı harcamaları, elektrik ve su gibi birçok aşamada hazırlanmış testlere tabi tutulacak.

11 Temmuz 2011 Pazartesi 13:15
YEŞİL KART’A HARCAMA TAKİBİ GELİYOR
2012’den itibaren Yeşil Kart sisteminin kalkacağını belirten yetkililer, “Türkiye’de ilk kez böyle bir şey yapılacak. Milyonlarca Yeşil Kartlı, banka kredi kartı harcamalarından elektrik ve su kullanımlarına kadar bir çok aşamada hazırlanmış testlere tabi tutulacak.
Yeni sisteme göre asgari ücretin üçte birinden az geliri olanların primini yine devlet karşılayacak. Ancak, kimin geliri asgari ücretin üçte birinden daha az, kiminki değil işte bunun tespit edilmesi gerekiyor. Devletin primini ödeyeceği kişiler belli olsun. Bunun altyapısını gelir testi yönetmeliğiyle oluşturuyoruz. Bankalardan ticari sır kapsamına girmeden, kişilere ait bilgileri alabileceğiz. Yılbaşından sonra, tüm ilgili kurumlardan ve bankalardan alınacak bilgilerle, o ailenin geliri ve o aile içerisindeki kişilere düşen gelir miktarı ortaya çıkacak. Üçte birden az ise o aileden 1 kişi Genel Sağlık Sigortalısı olarak tespit edilecek. Ailenin diğer üyeleri o kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişi olacak” diye konuştu.
Yaklaşık 9.5 milyona yakın Yeşil Kart sahiplerinden bu hakka sahip kişi sayısının düzenleme sonrası azalabileceğini kaydeden yetkililer, “1 Ocak 2012’den itibaren Yeşil Kart iptal edilecek ama siz yine primi devlet tarafından karşılanan Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edileceksiniz. Bu kendiliğinden olacak. Ancak Yeşil Kart vizeli, yani 1 yıllık, 6’şar aylık gibi süresi var. Yeşil Kartı ilk aldığınız andan itibaren vize süresi bitene kadar siz primi devlet tarafından ödenen sağlık sigortalısı olarak tescil edileceksiniz. Ama diyelim 3 ay sonra vizeniz bitiyor, biz bu süre içinde sizi gelir testine tabi tutmuş olacağız. Şayet sonuçlar kişi başına gelirinizin asgari ücretin üçte birinden az olduğunu gösterirse, priminiz devlet tarafından ödenir. Bundan sonra her ay düzenli olarak sizin gelir durumunuz kontrol edilecek. Eğer gelir durumunuzda önemli bir gelişme meydana gelip de bir sonraki seviyeye çıkma hali olursa, otomatik olarak sizinle ilgili bu bilgi bize bildirilecek ve sizi gelir durumunuza göre ilgili bölüme alacağız” diye konuştu.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.