Yavi Katliamının Üzerinden 20 Yıl Geçti

Yavi Katliamının Üzerinden 20 Yıl Geçti

25 Ekim 2013 Cuma 19:36
Yavi Katliamının Üzerinden 20 Yıl Geçti
Bundan tam 20 yıl önce 25 Ekim akşamı Erzurum semalarına bir ateş düştü. Tüm Dadaşlar, Çatlı kardeşlerimiz acıyla irkildiler. Çat'ın" Yavi Beldesinde" gece kahvehanede oturan 50'den fazla insan kahpe PKK kurşunlarına hedef oldu. Oracıkta şehit olanların sayısı 32 idi. Onlarca yaralı vardı. Yaralılardan üç kişi daha sonra hakkın rahmetine kavuştu. Böylece ölü sayısı 35'e yükselmişti.
Yavi semalarından ağıtlar yükseliyor, yürekler parçalanıyor, anneler evlatlarını, gelinler eşlerini, nişanlılar yavuklularını kaybediyordu. Çocuklar yetim kalıyordu. İşte bugün bu acının ne yazık ki 20 yıl dönümü idi.
Aradan geçen bunca seneye rağmen olayın üzerinden sis perdesi kaldırılamamıştı. Katiller ortada yoktu. Acılı yürekler ise hala tazeliğini koruyordu.
1993 yılı Türkiye de kırılma noktasıydı. Sivas'ta Madımak olayı, Erzincan'da Başbağlar katliamı, Siirt yolunda 22 askerin şehit edilmesi ve Yavi de 35 Kişinin şehit edilmesi beş gün sonra Pasinler Çiçeklide 5 insanımızın şehit edilmesiyle olaylar doruğa tırmandırılmıştı. Ne yazık ki Sivas için ağıt yapan, ekranları kitleyen medya Başbağlar ve Yavi için aynı hassasiyeti göstermemişti. Anlayacağınız Yavi ve Çiçekli kısmen Başbağlar unutulmuş,unutturulmuştu.!
25 Ekim 2013 tarihinde Erzurum'dan yola çıktık Yavi'ye gitmek için. Yollar yapılmış Çata kadar harikaydı. Çat - Yavi arası ise kötü bir haldeydi. Havada berraklık hüküm sürerken Güneş ışınlarını cömertçe yeryüzüne gönderiyor, Yavi semalarında sanki 35 şehidi selamlıyordu.
Yavi bugün sessizdi. Salalar veriliyor, camiye giriyorduk. Camide gür sedalı hafızlar Mevlit okuyor, Çat Müftüsü dua ediyordu. Tüm temenniler Allah bu acıları bir daha yaşatmasın. Hutbenin konusu şehit ve şehitlik kavramındaydı. Fitneye, fesada yer verilmemesi, Türkün, Kürdün, Alevinin, Suninin kardeşliği üzerineydi. Kardeş olun. Kardeş olun demekteydi hutbede imam.
Cuma sonrası şehitlikte anma töreni yapıldı. Hisler yoğundu. Yürekler sızlıyordu. Yüreği sızlayanlardan biriside Milletvekili Cengiz Yavilioğluydu. Yavilioğlu duygu yüklü konuşmasında ölenlerin, arkadaşı, akrabası, yoldaşı olduğunu vurguluyordu. Konuyla ilgili girişimleri anlatıp mikrofondan ayrıldığın da ortalığı hüzün iyice kaplamıştı.
Erzurum Vali Muavini Ömer Bey kısa ama kardeşliği vurgulayan özlü konuşmasından sonra Erzurum Müftü yardımcısı Mehmet Bey Mikrofonu alıyor içli, dokunaklı, ancak kardeşlik üzerine bir dua ediyordu.
Evet Yavi şehitleri bir avuç Yavi'linin ve isimlerini andıklarımın yanında Palandöken Belediye Meclis üyesi, Çat İl Genel Meclis üyeleri, garnizon komutanı ve Erzurum Kalkınma Vakfı Bakanı Erdal Güzel, Erol Kürkçüoğlu ve bendeniz katılmıştı.
İçimden keşke Televizyonlar, gazeteciler, Mülki erkan ve siyasiler, Erzurum'un sivil toplum kuruluşları bu acıyı Yavi'ye gelerek paylaşsalardı. Ama gözelerim aramasına karşılık yoktu. Herhalde bu dostlarımızın acıya dayanan hafızları yoktu veya işleri çoktu.
Son olarak hayatlarını kaybeden tüm şehitlerimize Allahtan Rahmet diliyorum.

Editör

Son Güncelleme: 25.10.2013 19:38
Anahtar Kelimeler:
ErzurumçatYavi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.