Hiç kuşku yok ki dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de sıkıntılı aylar hatta yıllar yaşadık, yaşıyoruz.

Diğer yanda ise, ülkeler, milletler ve de şehirler bu sıkıntılı sürece rağmen madem ki hayat devam ediyor, şu halde boş durmak, oturup ağlamak olmaz anlayışı ile işlerine dört elle sarılıyor.

İşte bu anlayışa güzel bir örnek de Erzurum’dur.

Erzurum’daki görev süresi dördüncü yılına giren Vali Okay Memiş, şehrimize ta ilk geldiği günlerde kendisine ve elbette ki Erzurum’a dair stratejiler belirlemişti.

Erzurumlu daha da kalkındıracak, gelişmesini daha da hızlandıracak o hedefler aslında bizim de kısa ve uzun vadede yol haritamızı şekillendiriyordu.

Vali Okay Memiş, bu yol haritasını fazla tali yollara bölmeden şu şekilde biçimlendirmişti:

Turizm…

Hayvancılık…

Eğitim…

Sağlık…

Sanayi…

Devlet aklı kalkınmanın sıklet merkezine bu beş hayati meseleyi koydu; tabii ki bu demek değildir ki diğer alanlar ıskalanacak. Nitekim ıskalanmadı da…

Bugün, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler ve 10 Ocak İdareciler Günü vesilesiyle Vali Bey, Müceldili Konağı’nda Erzurum basınıyla kahvaltılı toplantıda buluştu.

Tek yanlı konuşmaktan çok gazetecileri dinlemeyi tercih eden Vali Memiş, geçen yıl ya da yılların kısa bir muhasebesini yaptı.

“Erzurum sağlık hizmetlerinde ve sağlık altyapısında Türkiye ortalamasının üstündedir. Bunda Recep Akdağ’ın asla yadsınamayacak emeği ve eseri vardır” dedi.

Dosdoğru bir tespit…

“Erzurum eğitimde adeta bir devrim yaşadı, çok gerilerden gelip ilk onun içine girecek çapta başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Erzurum, aynı zamanda bir üniversite şehri olması hasebiyle de zaten adını hep en üstlere yazdırmaktadır” dedi.

Vali Bey haklı… Çünkü bu gerçek, artık her kesim tarafından altı kalınca çizilen bir durum…

“Erzurum için hayvancılık açısından bir hedef koymuştuk: Bir milyon büyük baş hayvan. Bizden önce bu sayı çok çok düşüktü. Şimdi artık bir milyon sınırına yaklaştık, ramak kaldı. Beri yanda da çiğ süt konusunda geliştirdiğimiz bugün de katlanarak devam eden çalışmamız da besicimize ve köylümüze büyük kazanç ve moral oldu” dedi.

Baştan sona, tepeden tırnağa kadar haklı…

Erzurum’da neredeyse durma noktasına gelen hayvancılık, devletin yem ve başka yardımları sayesinde, adeta düştüğü yerden kalktı, şimdi hızlı adımlarla yürüyor; inşallah koşacağı günleri de göreceğiz. Bu noktada Valiliğin yanı sıra büyükşehir belediyesi, tarım müdürlüğü ve hiç kuşku yok ki Erzurum Ticaret Borsası… Tarihe geçecek bir hizmetin altına imza attılar.

“Erzurum dünya ölçeğinde bir kış turizmi ve kayak merkezidir. Palandöken’de iki bin civarındaki yatak sayısı yapılan yeni otellerle birlikte üç bini geçti. Tortum Şelalesi, Narman Peri Bacaları İnanç ve tarih turizmi zaten tescillenmiş marka gibi… Bugün Erzurum’a hem şehir merkezine hem de Palandöken’e beş yıldızlı otel kurmak için firmalar yarışa girdi. Çok yakında en az üç tane önemli markanın temelleri atılacak. Pandemiye rağmen kışın Palandöken’deki otellerde boş yer bulmak imkansız” dedi.

Eksik söyledi fazla söylemedi…

Hakikaten Palandöken mevcut haliyle bile dünya çapında bir kış sporları ve kayak merkezidir. Tutunuz ki bir de, bir iki yıl içerisinde bu tesislere yenileri eklendiğinde kimse kış turizminde Erzurum’u tutamaz…

“Güzel Erzurum’un sanayi konusunda eksikleri sorunları vardı halen de var. Ancak Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın talimatlarıyla bu alanda da hep birlikte hamleler yaptık ve ikinci organize sanayide tekstil fabrikaları açtık. Ne yazık ki burada araziden kaynaklanan sorunlar yüzünden keyfimiz kaçtı. Ancak Ilıca Şeker Fabrikası’nın karşısına kurmaya çalıştığımız yeni organize sanayide çok daha büyük faaliyetler yapacağız. En az 45 bin kişilik bir istihdam söz konusu olacaktır” dedi.

Evet; tespit de özeleştiri de doğru…

İkinci Organize Sanayi’de ciddi sorunlar oluştu, kamu ve özel teşebbüs resmen çöktü. Vali Bey söyledi, “Kamu eliyle yaptırılan fabrikaların çökmesinde müteahhit hatalıdır.” Neyse ölenle olana çare yok… Devlet en kısa zamanda bu hatayı telafi ederek Erzurum’un sanayi yolunda da ilerlemesinin önündeki engelleri kaldıracaktır. Evet; zor ve meşakkatli bir süreç ama asla imkansız değil…

Ezcümle:

Vali Okay Memiş, lafı fazla uzatmadan, dala budağa dolaştırmadan az ve öz konuştu.

Söylediklerinin içerisinde tek biri dahi hayali yahut da abartılı değildi. Erzurum’un yarınlarına dair çizdiği profil; reeldir, akılcıdır, günümüz şartlarına uygundur.

Kendi adıma Vali Beyi dinlerken, dünyamızı çepeçevre kuşatan bu kasvetten bir süreliğine de olsa kurtuldum.

İnşallah bütün insanlık, ülkemiz ve şehirlerimiz de en kısa zamanda aydınlık yarınlara uyanır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.