‘Üç Kümbetler’ gün yüzüne çıkıyor

Erzurum'un en önemli tarihi mekanlarından Üç Kümbetler'in gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlatıldı

admin
admin
02 Ağustos 2017 Çarşamba 23:07
‘Üç Kümbetler’ gün yüzüne çıkıyor

Erzurum'un en önemli tarihi mekanlarından Üç Kümbetler'in gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlatıldı.

Yakutiye Belediyesince, Erzurum'un tarihi ve kültürünü gün yüzüne çıkarmak için başlatılan Üç Kümbetler Projesi kapsamında, ilçedeki 105 dönümlük alanda bulunan Üç Kümbetler çevresindeki çalışmalara başlanıldı.

Kentin tarihi ve kültürel mirasının korunması da amaçlanan projeyle, hem tarihi 3 kümbet korunup ortaya çıkartılacak hem de yeni yapılacak turistik mekanlar ile bölge farklı bir görünüme kavuşturulacak.

Proje kapsamında söz konusu alandaki 10 tarihi binada restore edilecek ve yapılacak arkeoloji müzesi sayesinde kente gelen yerli ve yabancı turistlere ilin tarihine tanıklık edecek.

Kentteki gazetecilerle proje alanını gezen Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, yaptığı açıklamada, 105 dönümlük alanda yapılan kamulaştırma çalışmalarının yüzde 98'lik kısmının bittiğini söyledi.

Korkut, tarihi dokulara restorasyon yapıldığını belirterek, "Şu anda yapılaşmaya engel teşkil edecek bir durum yok. Yaklaşık 15 gün içinde burada havuz yapmak için ihale yapacağız. Tarihi ve bölgenin yöresel yemeklerinin yenebileceği kafelerin olacağı mekanlar yapacağız. Yaklaşık 9 dönümlük alanda müze müdürlüğüyle arkeoloji müzesi yapacağız. Yine burada yapacağımız kültür merkezinde çeşitli etkinlikler yapılacak." diye konuştu.

Kente gelen yerli ve yabancı turistler için de çalışmalar yapacaklarını ifade eden Korkut, şunları kaydetti:

"Burada 13 dönümlük bir alanda 5 yıldızlı otel konseptinde butik oteller zinciri yapacağız. Yaklaşık 70 dönümlük alanda peyzaj düzenlemesi yaparak burayı adeta açık hava müzesi konumuna getireceğiz. Hedefimiz önümüzdeki sene yüzde projenin 70'lik kısmını yapıp sonraki yılda da tamamını bitirmek. Burada vatandaşlarımızın da çoğuyla anlaşmaya vararak yaklaşık 700'ün üzerinde bina yıkımı yaptık. Halkımızda bu çalışmalardan oldukça memnun."

Korkut, kentteki tarihi Muratpaşa Camisi ve hamamının da proje kapsamında kamulaştırma çalışmaları yaptıklarını ifade ederek, bu çalışmaları da Doğu Anadolu Projesi (DAP) idaresi ile yürüttüklerini sözlerine ekledi.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.