“TÜRKİYE SURİYE’YE MÜDAHİL OLMAK ZORUNDA”

Atatürk Üniversitesi Edebiyat fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez Suriye’deki iç savaş ve beraberinde Türkiye’ye akın eden mültecilerin durumunu değerlendirdi.

03 Nisan 2012 Salı 11:01
“TÜRKİYE SURİYE’YE MÜDAHİL OLMAK ZORUNDA”
Suriye’deki iç savaş nedeniyle ülkesini terk eden Suriyeli sayısı 40 bini aştığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Eğilmez, Türkiye’ye gelen mülteci sayısı 17 bini bulurken Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği önümüzdeki 6 ay içinde bu sayısının 100 bini bulacağını belirtti.

“TÜRKİYE SURİYE’YE MÜDAHİL OLMAK ZORUNDA”
“Suriye’de 2 milyona yakın Türkmen var. Onların çoğu da iktidar tarafından baskı altında tutulan bir grup” diyen Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez; “Bugün ki Suriye iktidarı Şiileri kolluyor. Sünni grupların hepsini eziyor ve ezdiği liste içerisinde Türkmenler bir numaradır. İçerisinde direk akraba olduğumuz 10 binlerce kişi var. Bunlarda baskı altında dolayısıyla müdahil olmak zorundayız” dedi.

“SURİYEDE İKTİDAR DEĞİŞECEK”
Eğilmez, “Ülkemiz muhalifleri destekliyor çünkü şu anki yönetimin Türkiye’ye hiçbir yararı yok. Türkiye’nin burada iki yolu var. Ya bu iktidar değişiminde aktif rol oynayıp bizim istediğimiz yapıda bir iktidar gelecek ya da seyredeceğiz başkası şekillendirecek, başkasının getirdiği yeni gelen iktidarla biz uzak durmalıyız. Çünkü orası Ortadoğu ülkesi bize komşu olan bir ülke yıllardır bize düşman olan bir iktidara mevcut yıllarca PKK’yı destekleyip büyüttü. Türkiye tarih boyunca yardıma ihtiyacı olan herkese yardım yaptı. Düşmanımızda olsa yanında bulunduk. Suriye’deki insanların Türkiye’den başka kimseleri yok. Kapıyı kapattığın an ölecekler. Hapishaneye atılacaklar, işkence görecekler, vurulacaklar. O yüzden o kapıyı açacaksın” şeklinde konuştu.

“PKK’NIN MÜLTECİERİN İÇİNE SIZMASINI ENGELLEMELİYİZ”
Türkiye’ye Suriye’den gelen mülteciler için dikkat edilmesi gereken hususların olduğunu belirten Savaş Eğilmez: “Mültecilerin bölücü terör örgütü PKK’ya katılmaması için önlemler almalıyız. Onlarla beraber terörün de ülke içine girmemesine dikkat etmeliyiz. Savaş sonrasında Suriye’de uygun bir ortam hazırlanmalı ve o insanlar mutlaka geri gönderilmeli. Mülteci kamplarında yaşayan insanlar korunmalı çocuklar eğitime tabi tutulmalı. Türkiye sempatisi kazandırılmalı çünkü yönetime gelecek olan bu insanlar sana ömür boyu sempati ile bakacaklar” dedi.

“AMERİKA ASKERİ MÜDAHALEDE BULUNCAKSA TÜRKİYE İLE BERABER YAPMALI”
Eğilmez konuyla ilgili olarak daha sonra şunları kaydetti; “Beşar Esad’ın işi bitmiş durumda çok uzun değil kısa bir süre içerisinde kaçmış olacak, son kozlarını oymaya çalışıyor. Türkiye ve Amerika muhaliflerin yanında eğer Amerika askeri bir müdahale yapacaksa Türkiye ile beraber yapmalı. Türkiye istemeden Suriye’de sağlıklı bir ortam gelişmez”.

Editör

Son Güncelleme: 03.04.2012 13:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.