Ülkemizdeki büyük olsun küçük olsun bütün şehirlerde ana arterlerde trafik akarken U dönüşü yapmak, yol kenarlarındaki park alanlarına ikinci sıra park yapmak, seyir halindeyken tanıdık biriyle duraklayarak konuşmak, ışıksız kavşaklarda ana yolda seyir eden aracın önüne yan yoldan çıkarak geçmek ve kavşak haricinde sola dönmek trafik kurallarına göre yasaktır. Ancak araç kullandığınız şehir Erzurum ise tüm bu kuralları bir tarafa bırakabilirsiniz..! Çünkü; bu kurallar bu kentte işlemiyor iyi mi..?

Erzurum, Türkiye’nin 15. büyük şehri. Bölgenin merkezi ve kavşak noktasında olmasından dolayı günlük trafiği yoğun olan bir kent. Yerel yönetimler tarafından alternatif yollar açılamadığı için trafiği çoğu zaman tıkanan başka bir ifadeyle kilitlenen bir memleket.Misal vermek gerekirse, yaya ve araç yoğunluğu hiç eksik olmayan Cumhuriyet ve Kongre caddeleri sadece iki örnek. Bu iki caddede gün boyunca yaşanan görüntüler Hindistan caddelerini aratmıyor çoğu zaman. Emniyet müdürlüğünün neredeyse önünde bulunan Cumhuriyet caddesi üzerinde trafik ekipleri gün boyunca teyakkuzda. Ancak herkes kafasına göre kural uyguluyor. Cadde üzerinde U dönüş yapan mı istersiniz, bağlantı yollarından ana caddeye fırlayan mı istersiniz, yol üzerinde sola dönüş yapan mı dersiniz, kısacası hepsi trafik ekiplerinin yoğun olduğu bu caddede mevcut.

Öte yandan Erzurum Kongre binası ve Cağ kepabçıların yoğun olarak bulunduğu Kongre caddesinde de tam bir trafik keşmekeşi yaşanıyor. Bu turistik caddede (!) kullanılmayan trafik ışıkları, neredeyse yolu tek şeride düşürecek şekilde gelişigüzel araç parkları, seyir halinde eşle-dostla ayaküstü sohbetler görmek mümkün. İşin en komik tarafı bu cadde üzerinde tek bir tane bile trafik ekibinin olmaması. Özellikle Kasımpaşa-Kongre kavşağında trafikte yaşanan keşmekeş anlatılmaz sadece yaşanır. Ve garip olan bu nokta için hiçbir yetkilinin bırakın çözüm üretmesini, kafa yormasını dikkatini bile çekmiyor. Hele hele Emniyet ekiplerinin ilgi alanına hiç mi hiç girmiyor..! Bunun üstüne şehir içi toplu taşıma araçlarının kural tanımaz manevraları da eklenince ortada ne trafik kalıyor ne de kural..!

Adı turizmle anılan bir kent olma yolunda ilerleyen Erzurum’da Emniyetin trafik birimleri ilgili caddelerde asayişi ele alırlarsa, yerel yönetimlerde seçim sarhoşluğunu bir kenara bırakıp, şehrin kronikleşen sorunları için kafa yorarlarsa, mutlaka çözüm yolları bulacaklardır.

Aksi halde şehir, köyden öteye gidemeyecek, yetkililerinde beceriksizlikleri ortaya çıkacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.