TOPRAKSIZ TARIMLA ÇİLEK ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Tortum İlçesi Pehlivanlı Mahallesinde kadınların istihdam edildiği seralarda topraksız tarımla katlı çilek yetiştiriciliğinin tanıtımı yapıldı.

13 Kasım 2014 Perşembe 12:19
TOPRAKSIZ TARIMLA ÇİLEK ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Tortum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından hazırlanan, KUDAKA tarafından finanse edilen ve desteklenen "Kırsal Alanda, Eğitimle Yükselen Yaşam Kalitesi ve Açılan Ufuklar" Projesinin tanıtımına Tortum Kaymakamı Mustafa Çiftçiler, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Faruk Fıratoğlu, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, Tarım Kredi Kooperatifi Erzurum Bölge Müdürü Ali Karaaslan, kurum müdürleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Proje Koordinatörü Ziraat Mühendisi Hakan Kırkkeseli, proje kapsamında topraksız tarımla katlı çilek üretimine geçilen beş seradan ( 1.20 dekarlık alandan ) yıllık 30-40 ton arası hasılat elde edileceğini belirterek, toprakta yapılan üretimin bu kadar verimli olmadığını bildirdi. Bu sistemin otomasyon sistemiyle çalıştığını; bu sistemle bitkiye yeteri kadar su, yeteri kadar gübre ve daha az ilaç kullanılarak üretim yapıldığını söyledi.

Ziraat Mühendisi Kırkkeseli, 1.20 dekarlık sera alanına daha önce 7 bin 500 fide dikilirken katlı sistemde 1.20 dekarlık sera alanına 32 bin fide dikimi yapıldığını ve üretimin de aynı ölçüde arttığını kaydetti.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar ise proje kapsamında yenilenen beş seradaki topraksız tarımla katlı çilek üretiminin diğer 15 adet seraya da uygulanmasıyla ilçedeki yıllık üretimin 140 ile 150 ton arasında olmasının planlandığını ifade etti.

Çalışmaların entegre bir şekilde devam edeceğini belirten Akar, birkaç yıl içerisinde Erzurum'un ve çevre illerin çilek ihtiyacının Pehlivanlı Çileği ile karşılanacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından topraksız çilek üretimi yapılan seralar gezildi. 

Editör

Son Güncelleme: 13.11.2014 12:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.