SEMERCİLİK MESLEĞİ DE YOK OLUYOR

Erzurum’da geçmişi yüzyıllara dayanan semercilik mesleğinin günümüzde yaşayan tek ustası kaldı. Gürcükapı semtinde baba mesleğini yaşatmaya çalışan Abdulhamit Akbulut, mesleği devam ettiren tek kişi kaldığını söyledi.

27 Temmuz 2012 Cuma 11:55
SEMERCİLİK MESLEĞİ DE YOK OLUYOR
Semer Ustası Abdülhamit Akbulut, “Semercilik hayvanın sırtında yükün taşınmasını sağlayan araçtır. Semercilik artık bitti tükendi. Bu semeri artık benden başka yapanda kalamadı. Biz normalde Saraçcıyız ama ihtiyaç olduğunda semeri de yapıyoruz. Bu mesleğin en genci en yaşlısı da benim. Semercilik mesleğini teknoloji bitirdi. Dağa bile traktör çıktığı için hayvana ihtiyaç kalmadı durum böyle olunca semercilikte bitti. Hayvancılık artık son dönemini yaşıyor. Herkes lükse alışmış. Önceden at binmek ihtiyaçtı şimdi ise lüks oldu. Bizi ayakta tutan Erzurum’a has olan ata sporumuz cirittir, 40 sene önce işlerimiz çok yoğundu. Sipariş bile yetiştiremiyorduk. Doğunun her yerinden sipariş aldığımız oluyordu. Yaklaşık olarak bu mesleği icra eden 50 dükkân vardı. Ama şimdi tek ben kaldım. Benden sonrada bu meslek biter” dedi.

Editör

Son Güncelleme: 27.07.2012 12:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.