ŞEHİRDER: BU, ERZURUM’A HEM HAKSIZLIK HEM DE İHANETTİR

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) Yönetimi, Dünya Curling Federasyonu’nun Erzurum’da yapılacak Dünya Curling Şampiyonası’nı iptal etmesini yaptığı basın açıklamasıyla sert bir dille protesto etti, EYOF için endişeli olduklarını belirtti.

SALİH YILDIRIM
SALİH YILDIRIM
02 Şubat 2016 Salı 13:30
ŞEHİRDER: BU, ERZURUM’A HEM HAKSIZLIK HEM DE İHANETTİR

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) Yönetimi, Dünya Curling Federasyonu’nun Erzurum’da yapılacak Dünya Curling Şampiyonası’nı iptal etmesini yaptığı basın açıklamasıyla sert bir dille protesto etti, EYOF için endişeli olduklarını belirtti. ŞEHİRDER yönetimi “İptal kararının alınması ne kadar vahim ve tutarsızsa bu kararın ulusal ve yerel basında ‘terör’ ile ilişkilendirilerek servis edilmesi şehrimiz adına daha vahimdir ve hatta şehre ihanettir.” şeklinde açıklama yaptı. 
ŞEHİRDER’İN KONUYLA İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI ŞÖYLE
05- 13 Mart tarihleri arasında Erzurum’da yapılacakken Dünya Gençler Curling Şampiyonası 2016’nın (WJCC) geçtiğimiz hafta Dünya Curling Federasyonu tarafından “çeşitli nedenlerle” Erzurum’dan alınıp Danimarka-Kopenhag’a verilmesi kararına ŞEHİRDER olarak tepkiliyiz, bu kararı kabul etmiyor, protesto ediyoruz.
Dünya Curling Federasyonu (Word Curling Federation), internet sitesinde iptal gerekçesi olarak “çeşitli nedenler” ifadesini kullanmasına rağmen, organizasyonun Erzurum’da yapılmama kararının yerel ve ulusal basında “terör gerekçesiyle” ifadeleriyle yer alması Erzurum’a yapılmış en büyük ihanettir, vatan hainliğidir. Amacı ne olursa olsun basında “Terör” ile “Erzurum” adının yan yana gelmesi, bundan sonra yapılacak uluslar arası organizasyonlarda şehrimiz için olumsuz etiket ve dezavantaj olacaktır. Yetkililerin, basın mensuplarının, sosyal medya kullanıcılarının bu konuda hassasiyet göstermesi gerekir. Çünkü bir organizasyon bir şehre verilmeden evvel o şehirle ilgili en önemli referanslardan biri internetteki arama motorlarıdır. Bunun herkesçe bilinmesi ve şehrin adını haber ve yazılarda özenle kullanılması gerekir.
DÜNYA CURLİNG FEDERASYONU “TERÖR” DEMEMİŞKEN
Bazı basın organlarında yer aldığı üzere Suriye’deki olaylardan dolayı Erzurum’daki organizasyonun iptal edilmiş olması mümkün değil. Bu konuda kıymetli valimiz gereken açıklamayı yapmış, bu haberlere tepki göstermişti. Kendisine teşekkür ediyoruz. Kaldı ki Dünya Curling Federasyonu internet sitesinde 9 Ocak 2016 tarihli basın açıklamasında “Çeyrek finale kazananlar şimdi yarı finalde oynamak ve daha sonra bu kazananlar Altın Madalya Oyunları oynayacak ve Erzurum (05-13 Mart 2016) Dünya Gençler Curling Şampiyonası 2016’ya (WJCC) doğrudan hak kazanacaktır.” ifadesi varken Suriye’de savaş yoktu da iptal kararını açıkladıkları 27 Ocak’ta mı Suriye’de savaş çıktı da “terör” nedeniyle iptal edildi. Böyle bir gerekçe hiç inandırıcı mı, kamuoyunun vicdanına sunuyoruz.
9 Ocak ile 27 Ocak arasında hem ülkemizde hem sınırlarımızda değişen, farklılaşan bir durum olmadığına göre iptalin “terör” gerekçesiyle olduğuna inanmak, haberleri bu argüman üzerinden servis etmek en iyimser yaklaşımla fazlaca saflık olur. Kaldı ki yukarıda söylediğimiz gibi Dünya Curling Federasyonu iptal yazısında zaten gerekçe olarak “terör” demiyor, iptal açıklamasında “Çeşitli Nedenler” ifadesi var. Peki, o halde bu şampiyona, şehrimizin ve ülkenin prestijine, markasına zarar verecek biçimde neden iptal edildi? Bu “çeşitli nedenler” nelerdir, uluslararası siyaset bu talihsiz kararda ne kadar tesirli olmuştur, araştırılması lâzım. Kaldı ki organizasyonun yabancı teknik delegeleri Erzurum için Dünya Curling Federasyonu’na “güvenli şehir” raporu vermişlerdi. Tüm bunlara rağmen şampiyonayı son anda iptal eden Dünya Curling Federasyonu’nu şiddetle kınıyoruz.
Bu konuda şehrimizi terörle yan yana getirecek biçimde ilk haberi yapan basın mensubu/ mensupları her kimse, en sağlıklı bilgiyi başlangıcından beri büyük gayretlerle şampiyona sürecini yöneten Buz Federasyonu Başkanı Dilek Okuyucu’dan alabilirlerdi. Tekrar ifade ediyoruz ki bu tür haberler şehrimize yapılan en büyük kötülüktür, ihanettir.
EYOFF İÇİN ACELE EDİLMELİ
Şimdi şehrin tüm dinamikleri, yerel yöneticileri, bürokratları ve milletvekilleri bir dayanışma içerisinde EYOF 2017 (European Youth Olympic Festival/ Avrupa Gençlik Kış Olimpiyatları Festivali) ivedilikle işe koyulma vaktidir. Çünkü Dünya Gençler Curling Şampiyonası neden iptal edildiyse aynı tehlikeler ondan ve 2011’de şehrimizde yapılan UNIVERSIADE’dan çok daha önemli ve değerli organizasyon olan EYOF için de geçerli.
EYOF, Uluslar arası Kış Spor Organizasyonlarında 4 yılda bir yapılan Büyükler Kış Olimpiyatları’ndan, Dünya Gençlik Kış Olimpiyatları’ndan sonra üçüncü en prestijli organizasyonudur. Erzurum’da yapılan 2011 UNIVERSIAD’dan çok daha önemli. UNIVERSIAD bir oyundu, EYOF olimpiyat. Bir şehre olimpiyat halkası ve bayrağı dikmek o şehrin marka olması demektir, o şehrin güvenli olduğunun uluslar arası platformda teyit edilmesi demektir. Olimpiyatların finansör ve garantörü ülkemizde Türkiye Cumhuriyeti devletidir. Yani Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Olimpiyat Komitesi ve ev sahipliğinden dolayı Erzurum Büyükşehir Belediyesi’dir.
EYOF ile ilgili yüzlerce kalem iş varken kaybedilecek bir gün dahi yoktur. Bir an önce EYOF 2017’nin kurumsal kimliği ve logosu dahil diğer işleri yapılmalıdır. Erzurum’un yetkililerinin ve temsilcilerinin bakanlık nezdinde sıkı iş takibi yapmaları gerekir. Milletvekillerimizin bu konuda hassas olacaklarına inancımız tamdır. Endişemiz odur ki son zamanlarda gerilen Türk Rus ilişkilerinin spora da karışmış olmasıdır. Çünkü aldığımız duyumlar Rusya’nın gözünün EYOF’ta olduğudur. Rusya, Soçi şehrini hazırda tutmaktadır.
Netice itibariyle; Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği Yönetimi olarak Dünya Curling Federasyonu’nun aldığı kararı protesto ediyor, EYOF için de aynı endişeleri taşıdığımızı kamuoyuyla ve tüm yetkililerle paylaşır, organizasyonda görev alan herkese kolaylıklar diler, saygılar sunarız.”

Editör

Son Güncelleme: 02.02.2016 15:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.