SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTMAYIN!

Ramazan ayı boyunca yanlış beslenme nedeniyle oruç tutanların birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalabileceği bildirildi.

11 Temmuz 2013 Perşembe 11:27
SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTMAYIN!
İftar yemeğine başlamadan hemen bir sigara içen tiryakileri uyaran uzmanlar, aç karnına içilen sigaranın zararlarının çok daha fazla olduğunu vurguladı. Oruç ibadetinin sindirim sistemini de dinlendirmesi birçok insan tarafından göz ardı ediliyor. Bu nedenle iftar ve sahurda dengesiz ve çok yemek yemek vücudu çok daha fazla yoruyor. 

Diyetisyen Dilber Baha, oruç tutmak için öncelikle vücudun sağlıklı olması gerektiğini hatırlatarak, "Bazı hastalığı olan kişilerin oruç tutması hastalığının ilerlemesine neden olabilir" uyarısında bulundu.

Mide ve oniki parmak bağırsağında ülser olan kişilerde, mide boş kaldığında asit salgısı artacağını böylece ağrı ve kanamaların görüleceğini belirten Dyt. Baha, "Bütün bunlar göz önüne alınarak sağlığı uygun olmayan kişiler oruç tutmamalıdır ya da doktor kontrolünde sağlığına zarar vermeyecek şekilde tutmalıdır" diye konuştu.

Ramazan ayında sindirim sisteminde oluşan sorunların çoğunun yanlış beslenmeden kaynaklandığını vurgulayan Diyetisyen Dilber Baha, "Yanlış beslenme, ülser, mide kanaması ve diğer hastalıklara neden olmaktadır. İftar ve sahurda yanlış beslenmede en çok yapılan hatalar, çok yemek, çabuk yemek, çok çeşitli yemek, yemek sırasında çok su içmek, sahura kalkmamak ya da sahurda fazla yemek ve iftarda aç karnına sigara içmektir" şeklinde konuştu.

RAMAZAN’A ÖZEL UYARILAR…

Diyetisyen Baha, Ramazan'a özel şu uyarılarda bulundu.

ÇOK YEMEK: Ramazan'ın en bilinen özelliklerinden birisi iftar sofralarının çeşitliliği ve bolluğudur. Bütün gün aç kalındığı için, iftarda vücudun ihtiyacından çok daha fazla yemek yenir. Araştırmalara göre ülkemizde iftar sofralarına bir insana yetecek yemeklerin 2-3 katı fazla yemek konmaktadır. Boş olan mideye bu kadar çok yemek yiyerek yüklenildiğinde sindirim zorlaşacak, bu da midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı, uyuklama gibi sorunlara yol açacaktır. Bağırsaklarda ise şişkinlik, kabızlık ve gaz gibi problemler oluşacaktır. Bu nedenle sahurda, özellikle de iftarda sadece yiyebileceğimiz kadar yemek bulunursa, vücudumuza boş yere yükleme yapmamış ve sağlığımızı da korumuş oluruz.

ÇABUK YEMEK: İftar ve sahur sofralarında en çok yapılan yanlışlardan birisi de çok çabuk ve yeterince çiğnemeden yemek yememizdir. Sindirim bilindiği gibi önce ağızda çiğnemeyle başlar. Beyin doyma emrini 15-20 dakikada verir, çabuk yemek yediğimizde doyma emrini henüz alamadığımız için kendimizi hala aç hissederiz ve gereğinden fazla yemek yeriz. Ayrıca ağızda yeterince çiğnenmeyen yiyecekler, sindirim sistemini zorlayacağı için zamanla birçok hastalığa ve probleme neden olacaktır. Gerek Ramazan'da gerekse normal öğünlerde yiyecekleri mümkün olduğu kadar yavaş yemeli ve çok iyi çiğnemeliyiz.

ÇOK ÇEŞİTLİ YEMEK: Ülkemizde iftar sofralarının zenginliği gelenek haline gelmiştir. İftar sofrasındaki yiyeceklerin çok çeşitli olması, bunların sağlık ve beslenme kurallarına uymaması başta sindirim sisteminin zorlanmasıyla birlikte birçok sağlık sorununa yol açar. İftar menüsünü hazırlarken aynı gruptan 2 yemeğin olmamasına, yemeklerin karın doyurucu, renk ve kıvam bakımından birbiriyle uyum içinde olmasına dikkat edilmelidir.

YEMEK SIRASINDA ÇOK SU İÇMEK: Bütün gün su içmediğimiz ve yemekte de ağır şeyler yediğimiz için doğal olarak su içme isteği de fazla olacaktır. Fakat yemek arasında çok su içmek, mide özsuyunun sindirime yardımcı olan enzimlerinin yapısını bozacağından sindirim zorlaşacaktır. Yemek sırasında en fazla 1 bardak su içmek, bütün gün boş olan midenin yemeklerle zorlanmasının dışında bir de suyla sindirimi yavaşlatmasını engelleyecektir.

SAHURA KALKMAMAK YA DA SAHURDA ÇOK YEMEK: Günümüz şartlarında çoğu kişi, özellikle de çalışanlar iftarda fazla yemek yiyerek sahura kalkmıyor, başka bir grup da sahurda fazla yemek yiyorlar. Her ikisi de yanlış, çünkü bütün gece ve bütün gün boş kalan midede asit salgısı artacak ve bu da çeşitli mide rahatsızlıklarına yol açacaktır. Bunun dışında açlık, kan şekerinin düşmesi, tansiyonun azalması gibi sorunlarla da karşılaşılacaktır. Uyku sırasında sindirim yavaşlayacağı için, sahurda çok yemek sindirim sistemini zorlayacaktır.

AÇ KARNINA SİGARA İÇMEK: Ramazan'da sigara tiryakilerinin çoğu, iftar yemeğine başlamadan hemen bir sigara içerler. Aç karnına içilen sigaranın zararları çok daha fazla olduğu için, yemekten önce sigara içilmemelidir. Ramazan ayında iftar ve sahur yemeklerinde beslenme kurallarına uygun olarak yemek yenildiği takdirde, hem sağlığımızı korumuş oluruz hem de ay boyunca sindirim sistemimizi dinlendirmiş oluruz. Fakat unutmamamız gereken en önemli şey sağlık problemi olan kişilerin oruç tutmaması gerektiğidir.

Editör

Son Güncelleme: 11.07.2013 11:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.