PROF. DR. SAKAOĞLU TYB ERZURUM ŞUBESİ’NİN KONUĞU OLDU

Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi ve Uluslararası Kültür Dil Ve Edebiyat Derneği Erzurum Temsilciliği tarafından düzenlenen "Günümüz Gençliğinin Türkçeye Bakışı" isimli konferans, Türkiye'nin yaşayan en önemli halk edebiyatı araştırmacılarından biri olan Prof. Dr. Saim Sakağlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi.

admin
admin
10 Ekim 2016 Pazartesi 10:39
PROF. DR. SAKAOĞLU TYB ERZURUM ŞUBESİ’NİN KONUĞU OLDU
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon’da düzenlenen konferansta Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, akademisyenler ve öğrencilerle buluştu.

Katılımın yoğun olduğu konferansta ağırlıklı olarak Türkçe kelimelerin kullanımı üzerinde durdu. Bunları kendi hayatındaki hatıralar ile örneklendirerek anlatan hocaların hocası Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, kendine has üslubuyla konferansa katılanlara unutulmaz saatler yaşattı.
“Eğer hepimizin içinde dilimize karşı bir sevgi uyandıramamışsak, annemizle konuşurken kullandığımız o cıvıl cıvıl Türkçemizi yeniden ayağa kaldıramazsak inanın torunlarımızın Türkçe konuşma oranı son derece azalacaktır. Eğer biz günlük hayatta sıkça kullandığımız cep telefonunda 'Selam' kelimesini 'Slm.' diye kısaltıyorsak ruh kalmamıştır. İnternette gençler kelimeler yerine işaretler ile anlaşıyorlar. Korkarım yakında konuşmayı bile unutacaklar.”
ABD’de bulunduğu yıllarda bir otobüs şoförünün bile konuştuğu dile sahip çıktığına şahit olduğunu vurgulayan Sakaoğlu, bazı ölmüş kelimeleri yeniden diriltmeye çalışmanın da boşa gayret olacağını söyledi.
Gittiği şehirlerde işyerlerinin isimlerinin Türkçe olmadığını gördüğünü bunun bir an önce tedbir alınarak engellenmesi gerektiğini hatırlatan Sakaoğlu, özellikle gençlerin Türkçeye sahip çıkmalarını istedi.
Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, konferansla ilgili sorduğu soruları doğru cevaplayan öğrencilere hediye olarak kendi kitaplarından verdi.

Konferans, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Nihat Yatkın’ın Prof. Dr. Saim Sakaoğlu'na TYB Erzurum Şubesi’nin teşekkür plaketi takdimi ve fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.