Pasinler Zaferi ilk kez kutlandı

Erzurum'daki kutlamalarda Pasinler Savaşı temsili olarak canlandırıldı, Kırgızistan'da milli spor olarak kabul edilen Buzkaşı oyunu ile akrobasi gösterileri ilgi gördü

admin
admin
19 Eylül 2017 Salı 00:46
Pasinler Zaferi ilk kez kutlandı

Anadolu'nun fethinde önemli bir yeri olan 1048 Pasinler Savaşı'nın 969. yılı, Erzurum'da düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Pasinler ilçesinin Kaplıcalar Mahallesi'nde gerçekleştirilen kutlama programında yaptığı konuşmada, Türk milletinin sayısız zaferleri arasında Pasinler Zaferi'ni ancak bin yıl sonra hatırlayabildiklerini belirtti.

Bu milletin tarihinin her günü ve her ayında onlarca zaferi olduğunu anlatan Azizoğlu, "Bu kahraman millet, dünyaya zaferler tattırmak için Allah tarafından gönderilmiş aziz bir millet. Bu aziz milleti saygı ve şükranla selamlıyorum." dedi.

Azizoğlu, Pasinler Savaşı öncesi Anadolu'nun boş bir coğrafya olduğunu, Bizans'ın hakimiyetinde var olan insanların da eziyet, zulüm ve yoksulluk içinde yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Bu topraklara bir düzen ve intizamın gelmesi gerekiyordu, Türkler de doğudan batıya doğru gelmeye başlamışlardı. Tam 100 yıl bu topraklarda giriş çıkış yaptılar, incelediler, baktılar değerlendirdiler. Anadolu'daki ilk muhteşem zaferi de bu sahrada bu ovada kazandılar. Biz bu toprakları niye yurt edindik? Bu topraklara huzuru, barışı ve kardeşliği getirelim diye yurt edindik. Bu topraklarda yaşayan hiç kimseye eziyet etmedik. Hiç kimseyi dini, milleti, düşüncesi, mezhebi dolayısıyla kötülemedik, ayrıma tabi tutmadık. Sadece barışı ve kardeşliği bu coğrafyada bin yıldır tesis ettik. Selçuklu'dan sonra Osmanlı Devleti bunu yaptı, Osmanlı Devleti'nden sonra bugün Türkiye Cumhuriyeti devleti bu coğrafyada barışı ve huzuru tesis etti. Biz çok çok savaşlar gördük, çok şehitler verdik, çok gazilerimiz oldu. Şehit ve gazileri saymakla bitmeyen bir milletin evlatlarıyız. Şehit ve gazilerimizle ne kadar gurur duysak, onları ne kadar ansak yine onların hakkını vermemiş oluruz. Ama onların sayesindedir ki bin yıldır bu topraklar bize vatan olmuştur."

Pasinler Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu da Anadolu'ya Türklerin hakimiyetinin Pasinler Savaşı ile 1048'de gerçekleştiğini ifade ederek, "Türklerin Anadolu'ya girişi 1048 ise burada en az Malazgirt kadar önemlidir. İlk ayağı buradır. Türk asıl yurt edinmeyi 1048 yılında Pasinler Savaşı ile başlatmıştır. Ondan sonra Malazgirt Zaferi olmuştur. Cumhurbaşkanımızı önümüzdeki yıl burada ağırlamayı ümit ediyoruz." diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından özel olarak hazırlanan alanda süvari birlikler Pasinler Savaşı'nı temsili olarak canlandırdı.

Programda, Özgür Peştanlı yönetimindeki Peştanlı Tarihi Savaş Sanatları ve Atlı Akrobasi ekibinin gösterisi ilgiyle izlendi. Peştanlı'nın protokol önünde "Aşkar" adını verdiği atını şaha kaldırması da ayakta alkışlandı.

Davetlilere suda haşlanmış patates ve bulgur pilavının ikram edildiği programda Vali Azizoğlu ata binerek Selçuklu bayrağını taşıdı.

Program, Kırgızistan'da milli spor olarak kabul edilen, özel günler ve düğün törenlerinde oynanan Buzkaşı (Kökbörü) oyunu ve atlı cirit gösterisiyle son buldu.

Kutlama programına AK Parti Erzurum milletvekilleri Mustafa Ilıcalı ve İbrahim Aydemir ile 9'uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Uğur Tarçın, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Güray Alpar, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Pasinler Kaymakamı Harun Ersin Polat ve çok sayıda davetli katıldı.

Editör

Son Güncelleme: 19.09.2017 01:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.