Pasin ovasında katedral!

Bunu söyleyen tarihçi de değil, bir beyinci..

admin
admin
25 Şubat 2020 Salı 23:16
Pasin ovasında katedral!

Vedat REFAYELİ

Erzurum’un göbeğinde katedral varmış!

Ne yalan söyleyeyim, çoğunuz gibi ben de ilk defa duyuyorum.

İşin garibi de Belediye Tarihi, Erzurum Kalesi ve Tabyaları, Şerif Efendi, Erzurum’un içtimai raporu adlı sayısız kitabı bulunan şehir tarihçisi ETÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu’ya da bahsettim, o da ilk defa duyuyor.

Kaynak da göstererek bu ilginç bilgiyi veren de üstelik tarihçi de değil, beyinci bir tıp adamı.

Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu.

Çok yakın bir tarihte Atatürk’ün Erzurum’da kaldığı 58 günün anısına karakalem resim yapan ve bu resimleri de albüme dönüştürerek Erzurum kitaplığına kazandıran Hakan Hadi Kadıoğlu, yeni bir kitap ile, Bir Pasin Kitabı ile ilgili düzenlediği söyleşi esnasında bu ilginç bilgiyi verdi.

Pasinler ilçesine bağlı eski adı Badicivan olan ve yeni adı Esendere olan köyde eskiden katedral bulunduğunu söyleyen Kadıoğlu, köye gidenlerin bu katedrale ait bulgulara rastlayabileceğini anlattı.

***

Özellikle köydeki bir vatandaşın katedralin olduğu yeri merek yaptığını kaydeden Kadıoğlu, piskoposluk makamı da bulunan büyük kilise anlamına gelen katedralin köydeki bir ayağının da orada bulunan ilkokulun temelinde yeraldığına dikkat çekti.

Şehirder’de düzenlediği ve kitabına da sponsor olan Pasinler Belediye Başkanı Ahmet Dölekli’nin de katıldığı söyleşide Hakan Hadi Kadıoğlu’nun bu açıklamasını orada bulunan herkes gibi bir Pasinlerli olarak ben de ağzı açık dinledim.

Özellikle 1880’li yıllarda Erzurum’un bir çok köyünde yerleşik ermeni nüfusundan ve üç-dört kiliseden haberdardım ama ilk defa katedral olduğunu öğrendim, bayağı bir şok oldum.

Bu arada Kadıoğlu’nun ‘Korgala’ isminin nereden geldiği bilgisine de yer verdiği söyleşi proğramında imzaladığı kitabı henüz açma fırsatım olmadı, en kısa zamanda okuyup, edindiğim ilginç bilgileri sizinle paylaşacağım.

Editör

Son Güncelleme: 25.02.2020 23:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.