ÖŞVANK KİLİSESİ’NE KRİKOLU DESTEK

Merkezi ABD'de bulunan Dünya Anıtlar İzleme Kurulu tarafından 'tehlikedeki 100 anıt' listesine alınan Erzurum'un Uzundere ilçesi Çamlıyamaç köyündeki 11 asırlık Öşvank Kilisesi'nin, 5 yıl önce çalınan sütununun yerine konulan kütük çürümeye yüz tutunca bu kez kriko ile önlem alındı.

26 Mayıs 2013 Pazar 16:08
ÖŞVANK KİLİSESİ’NE KRİKOLU DESTEK
Gürcü Kralı Kuropalat Adarnesi'nin oğulları David ve Prens Bagralt tarafından 958-966 arasında yaptırılan Öşvank Kilisesinin kabartma taşlarla süslü 1.5 metre yükseklikteki sütunlarından bazıları 5 yıl önce çalındı. Tek parça sütunu çıkaran yağmacılar, tarihi eserin çökmesini önlemek için yerine ağaç kütük koydu. Ağaç kütüğünden çürümeye yüz tutması üzerine bu sefer de demir kriko ile önlem alındı.
Çamlıyamaç Köyü sakinleri Öşvank Kilisesinin özellikle Gürcülerin Kabe'si olarak nitelendirildiğini belirttiler. Kilisenin bakımsızlık ve doğal şartlar nedeniyle yıkılmaya yüz tuttuğunu ifade eden vatandaşlar, biran önce restorasyon çalışması yapılması gerektiğini kaydettiler.
1000 yıllık süreçte tavanı ile duvarlarında önemli çökme ve yıkılmalar meydana gelen, kabartma bazı sütunların çalındığı Öşvank Kilisesi bir süre cami olarak kullanıldı. 1985'te Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilerek, korunması gereken taşınmaz kültür varlıkları arasına alındı. 

Editör

Son Güncelleme: 26.05.2013 16:09
Anahtar Kelimeler:
ErzurumKiliseöşvank
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.