OKSİJEN GAZI NEDEN YOKTU, GIRGIR NİYE ÇALIŞMADI?

Erzurum’da yapımı tamamlanan iş merkezinin kanalizasyon bağlantısını şehir sistemine aktarmak için kanalizasyon borusuna giren işçilerle onları kurtarmak için görevlendirilen sivil savunma ekiplerinin metan gazı sonucu zehirlenmesine yönelik olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

29 Eylül 2012 Cumartesi 19:41
OKSİJEN GAZI NEDEN YOKTU, GIRGIR NİYE ÇALIŞMADI?

Erzurum’da yapımı tamamlanan iş merkezinin kanalizasyon bağlantısını şehir sistemine aktarmak için kanalizasyon borusuna giren işçilerle onları kurtarmak için görevlendirilen sivil savunma ekiplerinin metan gazı sonucu zehirlenmesine yönelik olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Bir kişinin ölümü ve 9 kişinin de yaralanmasına neden olan olayda, oksijen tüpü olmadan kanalizasyon borusunun içine giren işçiler ve yüklenici firmanın ihmalkarlığı sadece bununla sınırlı kalmadı. İddiaya göre boruya giren işçileri çekmek için kullanılan ‘gırgır’ adlı makinenin çalışmaması ölümün kaçınılmaz olduğu gerçeğini ortaya koydu. Erzurum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Bakır Özkan, İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü ekipleri ile birlikte Cumhuriyet Caddesi Çaykara İş Merkezi’nin altında bulunan olay yerini gezdi. Yüklenici firma yetkililerinin de hazır  bulunduğu yerde Savcı Özkan, çelik boruların bulunduğu kanalizasyonu inceledi. Yüklenici firma ve işçilerin ihmalinin olduğu ileri olayda, oksijen tüpünün olup olmadığı, çalışmada işçi güvenliğinin ne derece dikkate alındığı, işçi ve kumları çeken ‘gırgır’ adlı makinenin neden çalışmadığı gibi sorulara yanıt arandı. Bu arada yüklenici firma Hisar İnşaat yetkililerinin konuyla ilgili bilgi almak isteyen gazetecilerin telefonlarına çıkmaması ve olayla ilgili bilgi vermemeleri dikkat çekti. Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, talihsiz kazayla ilgili kurumlarının herhangi bir ilgisinin bulunmadığını söyledi. Tavlaşoğlu, “Bu konunun Büyükşehir ile bir ilgisi yok. Vakıflar inşaatının altındaki suyun tahliyesi ile ilgili bir çalışma var. Oraya bir bağlantı yapabilmek için de ilgili firma alanı açmak için çalışma yapmış. Konunun belediye ile uzaktan yakından bir ilgisi yok. Konu yüklenici firmayı ilgilendiriyor” diye konuştu.

Valilik ne dedi?

Erzurum Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, metan gazı zehirlenmesi olayının ayrıntılarına yer verildi. Açıklamada şöyle denildi:

“28 Eylül 2012 günü saat 22.10 sıralarında ilimiz merkez Çaykara Caddesi üzerinde, Çaykara İş Merkezi’nin yan tarafında yapılmakta olan Atık Su Kanalı (kanalizasyon borusu) inşaatında, kanal içerisinde çalışan 4 işçi, biriken metan gazı nedeniyle baygınlık geçirerek kanal içerisinde mahsur kalmışlardır. Olay yerine çok ivedi olarak Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği, İtfaiye, 112 Acil ve Palen doğalgaz ekipleri sevk edilmiştir. Ekiplerin çalışması sonucu ilk etapta 2 işçi, daha sonra ise diğer 2 işçi sağ olarak çıkarılmıştır. İşçilerden 1993 doğumlu Kahramanmaraş-Göksun doğumlu Ömer Keleş hastanede hayatını kaybetmiştir. Olayda metan gazından zehirlenen 1993 Osmaniye doğumlu Aytekin Dursun Çakmak şuuru açık şekilde ambulansla Trabzon’a sevk edilmiştir. 1994 Hatay-Erzin doğumlu Emrah Kundakçı ise ambulans uçak ile gece saat 04.52 de Ankara’ya sevk edilmiştir. Her iki işçinin de hayati tehlikesi bulunmaktadır. Diğer yaralılar 1979 Osmaniye doğumlu Kenan Özdere ve 1981 Osmaniye doğumlu Halil İbrahim Çakmak’ın ise sağlık durumları iyi olup hastanede yapılan ilk müdahalenin ardından taburcu edilmişlerdir. İşçilerin kurtarma çalışmalarını yürüten Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği’nden Tahsin Efe, Onur Özkan, Kürşad Polat, Zafer Kalçık, Mehmet Kayacık ve Hikmet Bartan’ın ise durumları iyi olup, hastanede yapılan müdahalenin ardından taburcu edilmişlerdir.”

Editör

Son Güncelleme: 29.09.2012 22:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.