Mesele ev olunca, Erzurumlunun eline kimse su dökemez..! Yılın yarısının kara-kışla geçtiği kentte, en küçük evin metre karesi 150’dir. Şatafat ise, dadaşlar için vazgeçilmezdir. Ocak-Temmuz döneminde Erzurum’da satılan konut sayısı 5 bin 299. Sadece Temmuz’da ise bin 324. İşin enteresan tarafı ne mi dersiniz? Erzurumlu satın almak için ev bulamazken, komşu şehirlerin insanları Erzurum’un konutlarını havada kapıyorlar..! Ah şu Karadenizliler..!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz dönemi konut satış istatistiklerine göre, konut satışında Erzurum 35. sırada. 2019 yılının Ocak-Temmuz dönemine göre yüzde 36, Temmuz ayında ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 57 oranında artış sağlanmış. Satılan konutların 355’i sıfır, 969’u ise ikinci elden satılmış. Temmuz ayında geçen yıla göre sıfır daire satışlarında düşüş yaşanırken, ikinci el daire satışlarında yüzde 209’luk artış tespit edilmiş. Yedi aylık dönemde ise, 658 sıfır daireye karşılık, 3 bin 571 konutta ikinci elden satılmış. Yurt genelinde, 7 aylık dönemde ise Erzurum 33, Temmuz döneminde de 35. sırada yer almış.

Yıl boyunca konut kredi faizlerinde yapılan indirim neticesinde ev sahibi olmak isteyenler geleceklerini ipotek altına alma pahasına bankalara koştu. Konut fiyatlarının sürekli olarak artmasındaki en başlıca sebep, maliyetlerdeki artıştan dolayı üretimin azalması. Birde bölge insanının Erzurum’u tercihi. Erzurum’da yapılan araştırmaya göre; Erzurum evlerinin en önemli müdavimleri Artvin, Rize, Trabzon, Ağrı, Kars, Ardahan, Bingöl, Bayburt, Erzincan ve Gümüşhaneliler.

Daire satışlarına Erzurum dışından talep edilmesi, hem fiyatların hem de konut sorunun artmasına sebep oluyor. Öyle ki, yatırım amacıyla satın alınan dairelerin çoğu aynı gün içerisinde kiraya verilebiliyor. Üstüne bir de yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarının yetersiz olması eklenince konuta olan talep artıyor devamında da fiyatlarda sürekli olarak tırmanış yaşanıyor.

Bölge halkı için güvenli liman olan Erzurum’da konut üretiminin artması, lokomotif sektörün ayağa kalkmasına ve ev hayali kuranların hayallerine kavuşmasına sebep olacaktır.

Ne demiş atalarımız? ‘’Dünyada mekân, ahirette iman’’.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.