MATBAACILAR DERT KÜPÜ

Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanlığı’nca düzenlenen toplantıda bir araya gelen matbaacılar yaşadıkları problemlerle ilgili görüş alışverişinde bulundular.

24 Ocak 2012 Salı 11:05
MATBAACILAR DERT KÜPÜ
Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Karaca başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya ilde faaliyet gösteren sektör temsilcilerinin büyük bir çoğunluğu katıldı.
Toplantı sonunda bir takım kararlar alındı. Alınan kararlar şöyle; “Matbaacılarımıza Toptan Malzeme pazarlayan ve satan bazı firmalar, Resmi Kurum ve Kuruluşların Matbu Evrak İhalelerine teklif vermek suretiyle, matbaacıların ticari alanına müdahale ettikleri tespit edilmiştir. Bu şekilde hareket eden firmalar, bu tutumlarını bundan sonra da aynı şekilde devam ettirdikleri sürece kendileriyle bundan böyle hiçbir şekilde ticari alış veriş yapılmayacaktır.
Takvim ve İmsakiye sezonunda, Çantacı ve Ajans olarak tabir edilen kişi, kuruluş ve benzeri faaliyetler içerisinde bulunanlar odamız tarafından tespit edilerek, maliyeye bildirilecek, haklarında vergi kaybına ve kaçağına neden oldukları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulacaktır. Bu kişilere iş yapan matbaacılar da maliyeye ihbar edilecektir.
İlimizde toptan davetiye pazarlayan firmalar, ilçeler de dahil olmak üzere, mesleğimizle hiçbir ilgisi olmayan (ajans, çantacı, pazarlamacı, fotoğrafçı, düğün salonu, tabelacı) işyerlerine davetiye kataloglarını vererek, matbaacı esnafımızın mağduriyetine sebep olmaktadırlar. Bu firmaların 2012 davetiye sezonunda da aynı tutumlarını devam ettirmeleri halinde, kendileriyle alış veriş yapılmayacak ve katalogları kendilerine iade edilecektir. (2011 yılının davetiye sezonununda, ismi bizde saklı olan bir pazarlamacı, ilimizde bayilikleri bulunan bazı davetiyelerin markalarını ve isimlerini de yazmak suretiyle ilimizin önemli noktalarına broşür dağıtmış ve daha da ileri giderek “Erzurum’un tek satış Noktası” diye bir de spot kullanmıştır.) 2012 Davetiye sezonunda bu tip olumsuzlukların yaşanmaması için, davetiye bayilerinin öncelikle matbaacı esnafını koruyup kollamaları gerektiğinin altı çizilmiştir. Matbaacı esnafının ekmeğine ve alın terine saygı duymayanlara kesinlikle müsamaha gösterilmeyecektir.
Vergi Dairesi Başkanlığı ile anlaşması bulunan matbaaların, vergi usul kanununun “anlaşmalı matbaaların yükümlülükleri” bölümünde; “Matbaa işletmecisi basımını yapacağı belgelerin siparişini bizzat müşterisinden (mükelleften) ve kanuni temsilcileriyle vekâletname ile tayin edilen vekillerden alabilir. Aracı kullanamaz. Bir başka matbaa adına anlaşmalı olsa dahi belge basamaz ve bastıramaz. Kendi siparişlerini aynı şekilde bir başka matbaada (anlaşmalı olsa dahi) basamaz ve bastıramaz. Ayrıca; bir anlaşma döneminde birden fazla uyarı alan matbaanın anlaşması tek taraflı fesih edilir.” hükmü yer almaktadır.
Bütün bunlar göz önüne alındığında; özellikle anlaşmalı matbaaların dikkat etmeleri gereken çok önemli hususların yer aldığı anlaşma metnini çok iyi okumaları gerekmektedir. Bu konuda duyarlılık göstermeyen, yani vergi mükellefi veya noterlerce tayin edilen vekili dışında üçüncü şahıslar aracılığıyla vergi mükelleflerine belge basan matbaa işletmecileri de odamız tarafından tespit edilip haklarında Vergi Dairesi Başkanlığına suç duyurusunda bulunmak suretiyle anlaşmalarının fesih edilmesi için ihbarda bulunulacaktır.
Matbaalara kaşe yapan firmalar da durumlarını gözden geçirmeli ve aralarındaki rekabeti sona erdirmelidirler. Bu firmalar da sorumluluklarının bilinciyle hareket etmeli ve işyerlerinde tuttukları siparişleri matbaacıların durumuna göre ayarlamalıdırlar. Matbaacının kaşeyi yaptığı fiyat ile kaşecilerin fiyatı arasında uçurum var. Böyle bir durum ise matbaacı esnafımız ile müşterisi arasında olumsuz bir şekilde güvensizlik ortamı yaratmaktadır. Kaşelere de mutlak surette standart bir fiyat belirlenmelidir. Kaşecilerimiz, davetiye fiyat listelerinde olduğu gibi, müşteriye ayrı, matbaalar için ayrı fiyat listesi belirlemeli, (önce kendileri uygulamalı) ve bütün matbaalara dağıtmalıdır. Aksi taktirde, oda olarak en kısa zamanda son sistem bir kaşe makinası alarak üyelerimizin bütün kaşe ihtiyaçlarını karşılayabileceğimizi, parasal kaynağını da bir havuz oluşturmak suretiyle, üyelerimize yapacağımız kaşelerden rahatlıkla karşılanabileceğinin de altı çizilmiştir.”

Editör

Son Güncelleme: 24.01.2012 11:06
Anahtar Kelimeler:
MATBAACILAR DERT KÜPÜ
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.