KIRBAÇ, ŞOFÖR ESNAFI SAHİPSİZ DEDİ, ADAY OLDU

Erzurum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkan Adayı Ali Rıza Kırbac, şoför esnafının sorunlarını çok iyi bildiğini ve sorunlara çözüm bulmak için aday olduğunu söyledi.

29 Aralık 2013 Pazar 16:17
KIRBAÇ, ŞOFÖR ESNAFI SAHİPSİZ DEDİ, ADAY OLDU
Kırbaç, aday olmasının gerekçelerini şöyle açıkladı: Önümüzdeki Ocak ayının 12’sinde yapılacak olan Erzurum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Yönetimine ben ve ekibim, Allah’ın izni ile talip olduk. 

Uzun yıllardır bu mesleğe hizmet vermekteyim. Erzurum Şoförler ve Otomobilciler Odasının yönetimine talip olmamız, odada uzun yıllardır yaşanan bir hizmet boşluğundan kaynaklanmaktadır. Kendimi bildim bileli şoförlük mesleğinin içindeyim. Ben ve diğer şoför arkadaşlarım bağlı olduğumuz Şoförler Odasından uzun yıllardır hizmet noktasında beklentilerimizin karşılığını bulamıyoruz.

Yakın illerde taksi plakaları 300,000 ile 500.000 TL. Civarında alıcı bulurken, ilimizde taksi plakalarının değeri hala belirlenememiş ve belediyenin insafına bırakılmıştır. Taksi duraklarında sabahtan akşama kadar rızkını çıkarmak için direksiyon sallayan taksici esnafımızın sorunları aldı başını gidiyor. Taksici esnafımızın ise sorunları belli. Birçok taksi duraklarımızda, şoför arkadaşlarımızın oturup dinlenebileceği bir kulübesi bile yoktur. Benzin, mazot ve oto gazı fiyatlarına her gün zam gelmektedir. Araçlarının bakımı derseniz öyle. Allah göstermesin, araçları bir arıza yapsa veya bir kaza yapsa, kendi başlarının çaresine bakmak zorundalar. S plakalarımız halen dondurulmamıştır. İl bazındaki bütün toplantı ve komisyonlara bizzat katılarak ticari araçlarımızın hakların koruma ve kollama adına bütün gücümüzle seferber olacağız.

Kamyoncu ve TIR’cı esnafımızın sorunları da dağ gibi yığılmış durumdadır. Kamyoncu ve TIR’cı esnafımızı bir çatı altında, birlikteliği istenilerek ve bilerek sağlanmıyor. Taşıdığımız yüklerde navlun fiyatları ortada. Adeta hamal vazifesi görüyoruz. Doğal olarak yüz binlerce lira değerindeki ağır vasıta araçlarımızın üç kuruş para kazanabilmesi için tonajlı yük taşımaya mecbur bırakılıyoruz. Kamyoncu ve TIR’cı arkadaşlarımızın arasında fazla tonajlı yük taşıyanlar rahatsız, normal tonajlı yük taşıyan arkadaşlarımız ise emeğini koruyabilecek para kazanamıyor.

Şoför esnafına yönelik ne bir kurtarıcı, çekici, nede bir ambülâns ve diğer hizmetler uzun yıllardır verilmemektedir. Odamızın rahmetli eski başkanı Mustafa Karakaya ağabeyimizin yaptığı hizmetler eksildi arttırılmadı, K1, SRC gibi diğer belgeleri almak için odamıza müracaat ettiğimizde, tam anlamıyla bir duvar ile karşılaşıyoruz. Şu anki başkanımızın başında bulunduğu, Erzurum Şoförler ve Otomobilciler Odamızın 10 yılı aşkındır üyelerine yönelik gözle görülür hiçbir hizmeti olmamıştır.

Doğu Anadolu’nun en büyük sivil toplum örgütü olan odamız en pasif oda konumundadır ve üyelerini sadece aidat için aramaktadır. Oysa odanın asli görevi üyelerine hizmet olmalıdır. Odanın bu tutumu biz şoför esnafını rencide etmektedir. Biz şoför esnafı, sadece kendi çıkar ve menfaatleri için o makamları işgal eden bir idare ile yönetilmek istemiyoruz. Gerek görsel, gerekse yazılı medyada sesimizi duyuracak bir başkan istiyoruz. Mesaisinin tamamını biz şoför esnafına ayıracak bir başkan ve yönetim istiyoruz. Evimizin, çoluğumuzun, çocuğumuzun rızkını kazanmak için dört teker üzerinde, Allah’a emanet, yollarda direksiyon sallayan şoför esnafının içinde bulunduğu bu durum, ne kaderidir, nede kendi tercihidir. Taksici esnafımızın yağmurda, karda, kışta durakta başını sokacağı bir kulübesi yoktur. Bu konuda mevcut yönetimin hiçbir çabası olmamıştır. Belediye tarafından taksicilere tahsis edilen yerlerde ise, esnafımızdan büyük paralar alınmaktadır. Erzurum otogarında taksici esnafımızdan büyük paralar alınmış ve mağdur edilmişlerdir. Esnafımız sadece belediyeye plaka ve uygunluk belgesi adı altında büyük paralar ödemektedir. Mevcut yönetimin bu konuda hiçbir çalışması olmamıştır. Şoför esnafımızın en büyük sorunu sahipsizliktir.

Amacımız yaşanmakta olan ekonomik krizle birlikte iyice gün yüzüne çıkan şoför esnafının sorunlarına çözüm aramaktır. Şoför esnafı değişik türlerde 11 türlü vergi ödemektedir. Bununla birlikte ekonomik zorlukların yanında sektörel olarak yaşanan bazı zorluklarımızdan SRC Mesleki Yeterlilik Belgeleri, Taşıma Yetki Belgeleri, Psikoteknik Değerlendirme Belgelerinin alımında ve uygulamalarında yaşanan zorlukları da gündemimize alacağız. İlçe, ilçe gezerek yapacağımız toplantılarda sorunlar ve çözüm yolları tartışılmasından sonra ortaya çıkacak çözüm yollarına ilişkin raporlar sırası ile İçişleri Bakanlığı’na, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na, Ulaştırma Bakanlığı’na ve Maliye Bakanlığı’na iletilecektir.

Editör

Son Güncelleme: 29.12.2013 16:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.