KARACA YENİDEN BAŞKAN

Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odasının genel kurulunda mevcut Başkan Hikmet Karaca büyük oy çoğunluğu ile yeniden başkan seçildi. İki adayın yarıştığı genel kurulda mevcut başkan Hikmet Karaca 100 oy alırken, diğer aday Murathan Döşer ise 35 oy alabildi.

13 Ocak 2014 Pazartesi 12:19
KARACA YENİDEN BAŞKAN
ETSO Toplantı Salonu’nda yapılan ve Divan Başkanlığını Yakup Çakır’ın yaptığı genel kurulda, Esnaf ve Sanatkârların sorunlarını gündeme taşıyan Hikmet Karaca’nın konuşması salonda bulunan üyelerden büyük alkış aldı.
Karaca, “Barış ve sevginin birleştiği, dostlukların daha çok büyüdüğü, hüzünlerin azaldığı mübarek kandil gününde, bütün İslam âleminin ve sizlerin mübarek mevlid kandilinizi kutluyorum.
Odamıza bağlı Esnaf ve Sanatkârımızın hemen hemen hepsinde küçükmüş gibi görünen, ancak genele bakıldığında ekonomik olarak çok büyük külfetler oluşturan sorunlarımız vardır. Bu sorunlarımızı kısaca sizlere arz etmek istiyorum.
Ücretsiz kitap dağıtım projesinin esnafımıza verdiği zarar yetmezmiş gibi, bir takım yardımcı kitap, dergi ve oyun kitapları gibi materyaller okul yöneticileri vasıtasıyla satılmaktadır. Bazı okul yöneticileri ve öğretmenlerin yönlendirme yaparak öğrenci velilerini mecburi tutması, okulların adeta ticarethane gibi kullanılıyor olması çok abes ve yanlış bir anlayıştır.
Benzer bir durum da fotoğrafçı esnafımız için söz konusudur. Okullara dışarıdan ısmarlama fotoğrafçılar getirtilip, öğrencilerin resimleri çektirilmekte ve hatta veliler bu duruma mecbur bırakılmaktadır.
Tapu ve tescil dairelerinde kabin sistemiyle resim çekilmektedir. Önümüzdeki günlerde nüfus cüzdanı ve ehliyetlerin yenilenmesinde aynı uygulamanın yapılacağı korkusunu taşımaktayız. Bütün kamu kurum kuruluşlarında özelleştirmenin ön plana çıktığı bir dönemde bu tip uygulamalar esnafımızı mağdur ettiği gibi, fotoğrafçılık mesleğini de yok etme girişimidir.
Işıklı ve reklam tabelalarında ise kabahatler kanundaki bazı maddeler, tabelacı esnafının elini kolunu bağlamıştır. Özellikle totem tabelalarda belediyeler tarafından alınan yüksek vergiler esnafımızın işini büyük ölçüde aksatmıştır. Totem tabelaların kurulması aşamasında, belediyelerin almış olduğu yer bedelleri de çok fahiştir. Bu totem vergilerini maliye tahsil etmiş olsa, totem sahiplerini vergi rekortmeni ilan ederdi.
En küçük illerimizde bile caddeleri, köşe başlarını, ışıklarıyla, dekoratif görüntüleriyle, modelleri ve modern görünüşleri ile süsleyen bu totemler, maalesef birkaç varlıklı firma haricinde ilimizde kullanan çok az esnafımız vardır. Bağdat caddesinde bile tabela tahsis yerleri bu kadar pahalı değildir buna eminim.
Çiçekçi esnafımızın kullanmış oldukları dekor ve süsleme malzemeleri il dışından temin edilmektedir. Özellikle kış aylarında canlı çiçeklerde don olayından dolayı esnafımız gelir kaybına uğramaktadır. Büyük marketlerin çiçek işine de el atması bütün esnaf kesiminde olduğu gibi çiçekçi esnafımızı da mağdur etmektedir.
Matbaacı ve tabelacı esnafımız başta olmak üzere hemen hemen bütün esnafımızın en büyük baş belası, kayıt dışı çalışanlar ile çantacı diye tabir ettiğimiz haksız kazanç elde eden bir kesimin mevcudiyetidir. Bu konu ile ilgili vergi dairesi başkanlığımızla sürekli bağlantı halinde olmamıza rağmen bir türlü önüne geçilememiştir. Vergi dairesi başkanlığının bu konudaki hassasiyetini biliyor ve takdir ediyorum.
Bizler saymakla bitmeyecek kadar çok olan sorunlarımızın farkındayız. Bu farkındalık bilinci ile hareket ediyoruz ve bu çizgide çözüm yolları arayışındayız. Bizlerde esnafız ve esnafımızla aynı sorun ve sıkıntıları yaşamaktayız.
Çalışmalarımız aynı hızla ve aynı şevkle devam edecektir. Esnafımıza elbette her zaman kapımız açıktır. Sizlerin yapıcı tenkitleriniz, önerileriniz ve sorunlarınızı bizlere bildirmeniz, bizleri daha faal konuma getirecektir.
Bu oda hepimizindir. Hep beraber, birlik ve beraberlik içerisinde, el ele verdiğimiz taktirde bütün sorunlarımızı Allah’ın izniyle aşarız” dedi,
“Bulunduğunuz makamdan şeref almayın, o makama şerefi siz katın” diyen Karaca, “Bizim meselemiz Vatındır, bizim meselemiz Bayraktır. Bizim meselemiz Topraktır. Bizim meselemiz Erzurum’dur.” Diye konuştu.
Genel kurul sonrası yeni Yönetim ve Denetim Kurulu şu isimlerden oluştu Yönetim Kurulu: Hikmet Karaca, Adnan Aksak, Vedat Adıgüzel, Adnan Atalay, Sadettin Ayık, Arif Sönmez ve Fatih Küçükler. Denetim Kurulu: Ali Barış Sancı, Orhan Saraçoğlu ve Atilla Alim.

Editör

Son Güncelleme: 13.01.2014 12:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.