KALP DOSTU ERİYEN STENT

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fuat Gündoğdu metal stent takılan hastaların damarlarında zamanla daralma ve tıkanma oluşurken, yeni teknoloji eriyen sitentin, 6 ay içinde eriyip 2 sene içinde de vücuttan tamamen kaybolma özelliği sayesinde damarlarda tekrar tıkanma riskinin ortadan kalktığını söyledi.

18 Temmuz 2013 Perşembe 16:06
KALP DOSTU ERİYEN STENT
Doç. Dr. Fuat Gündoğdu, bir ilki daha gerçekleştirerek kalp damarları tıkalı olan ve ameliyat gerektiği halde yüksek risk taşıdığı için ameliyat olamayan hasta Fehmi Sefil’e (69) eriyen stent taktı. Eriyen stentin yeni bir devrim niteliği taşıdığını kaydeden Gündoğdu, bu yeni teknoloji sayesinde metal stentin neden olacağı olumsuz etkilerinde tamamen ortadan kalktığını söyledi. Eski sistemde damara yerleştirilen metal stentin görevini yerine getirdikten sonra o bölgede kalmasının damarın yapısını bozarak ileriki dönemde pıhtılaşmaya neden olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, eriyen stentin yağ asidinden yapıldığı için vücuda hiçbir yan etkisi olmadığını dile getirdi.

Eriyebilen stentin özelliklerini ve avantajlarını anlatan Gündoğdu, bu sistemin damardaki sorunu tedavi etmede en iyi uygulama olduğu ve eriyebilen stentlerin, metal stentlerden çok daha üstün özellikler taşıdığını bildirdi. Gündoğdu “Metal stenti damara yerleştirdiğimizde bir destek cihazı olarak orada kalıyor. Eriyen stent ise polilaktik asit dediğimiz yağ asidinden üretiliyor. Vücut için bir alerjik reaksiyon yaratmayacak bir malzemedir. Eriyen ve üzeri ilaçla kaplı stenti hastalıklı bölgeye koyuyoruz oraya koyduğumuz andan itibaren belirli bir sürede bu ilaç iyileşme işlemini tamamlatıyor ve hastalıklı bölgede tekrar daralma olmasını önlüyor. Sonrasında stent yağ asidi olduğu için erimeye başlıyor ve eriyerek 2 yılın sonunda tamamen kayboluyor. İki yıl sonra hastaya anjiyo yapıldığında o bölgede stent diye bir şey görmüyorsunuz. Normal metal stentler de 6 ay sonra görevi bitiyor ama orada metal kalıyor, metalin orda durmasının pıhtılaşma gibi sakıncaları var metal olduğu için geç dönemde pıhtılaşma olabiliyor. Stent konan bölgeden geri alınamaz ama eriyen stent de böyle bir durum olmuyor. İşlevini yerine getirdikten sonra kaybolduğu için metal stentte yaşanan riskler yaşanmıyor. Bu sistem yeni bir devrim niteliğinde. Bugün için damardaki sorunu tedavi etmede en iyi cihaz; çünkü probleminizi giderene kadar yardımcı oluyor ve size sorun oluşturmadan kaybolup gidiyor” dedi.

Editör

Son Güncelleme: 18.07.2013 16:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.