Kalınma: Bir toplumun, bir milletin sahip olduğu maddi ve manevi gücünü; akla dayanan, rasyonel, geleceğin ihtiyaçlarına göre belirlemiş, yükselme ve ileri gitme çabası olarak tanımlayabiliriz. Kalkınma fertlerin ve devletin azami tasarruf etme iradesidir. Tasarruf yoksa kalkınmada yoktur. Bu nedenle ülkenin kalkınmasında dikkat edilmesi gereken esasları kısaca şöyle sıralayabiliriz.

1- Ülkenin yer altı kaynaklarının çıkarılması, işlenmesi ve ihraç edilmesi esas olmalıdır.

2- Ülkenin yer üstü kaynakları olan suların, tarım arazilerinin, yaylaların verimlilik esasına göre kullanılması, işletilmesi ve korunması önceliklidir.

3- Bir ülkenin olmazsa olmazı insanlarının sahip olduğu beyin gücünü dünyanın en önde gelen devletlerinden daha iyi faydalanma gücüne dayanmalıdır.

4- İyi eğitilmiş, üretime yöneltilmiş, tüketimden uzaklaştırılmış, bilgili insanların sağlanacağı faydaların önemini kavramış, bu yönde tedbirler almış, herkesimin tepeden tırnağa bu gerçeğe bağlı kılmasına bağlıdır.

5- İnsanlar kazançlarının bir bölümünü tasarruf edecek, artan bu birikimi fertlerin ve toplumun geleceğinde biriken su göletleri gibi kullanılması işin esasını oluşturmalıdır.

6-Tarım ve hayvancılık ürünlerimizi kesinlikle yerli kaynaklardan sağlamalı, adı sanı ne olursa olsun ithal ikamesinden kesinlikle kaçınılmalıdır.

7- Çağımızda sanayinin gelişmesi, fabrika yapan fabrikaların hayata geçirilmesi olmazsa olmazımız olmalıdır.

8- Çok kazanacağız, az tüketeceğiz, lüks ve israftan kaçınacağız ki elimizde kalan para ile yeni yatırımlar yapıp yeni istihdam alanları oluşturalım.

9- Paramızı toprağa, çimentoya, ranta değil üretime, ar-ge araştırmalarına, bilime, laboratuarlarda, deneylere ayırmalıyız.

10- Merkezi bütçeyi en akılcı şekilde kullanmak bu işin ana esası olduğu fikrini akıldan çıkarmamalıyız.

11- Devletin sahip olduğu kurum ve kuruluşları, fabrikaları, sanayi tesislerini özelleştirme adı altında satarak kalkınma olmayacağını akılda tutmalıyız.

12- Üniversiteyi bitirmiş, iş bulamayan gençlerin oluşturduğu veya yetişmiş insanların kendilerine daha iyi gelecek sağlamak için yurt dışına gitmelerine sebep olacak her yönetimin ülke kalkınmasına engel olacağı çok iyi bilinmelidir.

13- Gençlere iyi bir eğitim, adalete dayalı bir gelecek, iş, aş ve eş kaygısı çekmeyecekleri sosyal bir düzen kurmak önceliğimiz olmalıdır.

14- Sonuç olarak top yekun kalkınma için topyekun seferberlik gerekmektedir. Bununda temeli tasarruftur. Tasarruf edemiyorsak, akıl gücünü kullanamıyorsak, kalkınma kimse kızmasın hayaldir. Borç alınarak kalınmanın olamayacağını artık öğrenmeliyiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.